Zoeken

Spoetnik V vaccin: Marokko is Ruslands toegangspoort tot Afrika

19 maart 2021 - 16:00 - Marokko

©

De toestemming voor het gebruik van het vaccin Spoetnik V in Marokko zorgt voor tevredenheid bij het Russische ministerie van Industrie. Via Marokko ziet Rusland een toegangspoort tot het hele continent.

"Op 9 maart 2021 werd een noodgoedkeuring aangekondigd voor het gebruik van het Russische coronavaccin Spoetnik V voor gebruik op Marokkaans grondgebied," meldde het Russische staatspersbureau Tass, dat het Russische ministerie van Industrie en Handel citeerde. Ze voegden eraan toe dat "gezien de rol van het koninkrijk op het Afrikaanse continent, de oprichting van een partnerschap op lange termijn met Marokko een stimulans kan zijn voor het organiseren van de levering van het Russische vaccin Spoetnik V aan andere Afrikaanse landen." Zo wil Rusland, dat als eerste land ter wereld een vaccin tegen Covid-19 heeft ontwikkeld, vanuit Marokko zijn vaccin naar andere landen exporteren.

Met het beschikbaar stellen van het vaccin voor Marokko, wil Rusland ook de productie van de Spoetnik V daarheen verplaatsen, met een dubbel voordeel. In de eerste plaats zal een groot deel van de Russische productie worden gereserveerd voor de nationale vraag. Hierdoor wordt de moeilijke bevoorrading op de overbevraagde internationale markt vermeden. Het tweede belang is de bescherming tegen het overbieden, vooral wanneer we weten dat de betalingen voor vaccins in vreemde valuta worden uitgevoerd.

Er zijn onderhandelingen aan de gang om te bepalen of Marokko slechts een afnemer zal zijn of dat het een producent van het vaccin zal worden en dus een distributiepunt voor Spoetnik V naar Afrikaanse landen waar een grote vraag is naar vaccins. Intussen is het ministerie van Volksgezondheid vastbesloten om het tempo van de vaccinatie van de bevolking te handhaven en zelfs op te voeren. Er is reeds een eerste bestelling van een miljoen doses van het Russische vaccin aangekondigd. De prestatie heeft het land felicitaties opgeleverd van de Amerikaanse denktank The Middle East Institute, omdat Marokko "50% sneller vaccineert dan Duitsland en de meeste grote Europese landen".

"Tot nu toe heeft Marokko 8 miljoen doses vaccins van AstraZeneca en Sinopharm ontvangen en vaccineert het 50% sneller dan Duitsland en de meeste grote Europese landen, dankzij een van ’s werelds meest efficiënte SMS-inschrijvingssystemen," merkt deskundige en voormalig Amerikaans diplomaat Williams Lawrence op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team