Zoeken

Tekort aan geneesmiddelen in Marokkaanse apotheken

30 november 2022 - 07:00 - Marokko

©

Apothekers in Marokko klagen al enkele weken over leveringsproblemen voor verschillende geneesmiddelen. De vrees dat bepaalde producten in apotheken en ziekenhuizen schaars worden, wordt steeds groter en de autoriteiten bevestigen bevoorradingsproblemen.

Het gaat om producten zoals Levothyrox, Minidril of Microgynon, maar ook andere voor de behandeling van rhinitis en faryngitis. Ook het griepvaccin is in toenemende mate onvindbaar, zo meldt La Vie Eco.

Lees ook: Marokko overweegt verlaging belasting op geneesmiddelen

Deze geneesmiddelen worden "regelmatig door patiënten ingenomen en je kunt ze niet vervangen", leggen de apothekers uit, die zich zorgen maken over tekorten. Dit geldt voor het geneesmiddel Levothyrox en voor anticonceptiemiddelen. In reactie op de ophef spraken het ministerie van Volksgezondheid en de experts uit de sector liever over een "pauze". "Het gaat om een tijdelijke onderbreking in de levering van geneesmiddelen en niet om een tekort, aangezien de geneesmiddelen opnieuw worden bijgevuld", benadrukken zij.

Er zijn volgens de deskundigen twee redenen om deze situatie te verklaren. De eerste is "het gebrek aan vergelijkbare producten voor bepaalde specialiteiten en de hogere prijs als een ander molecuul wordt genomen". De tweede reden is het feit dat sommige patiënten niet aarzelen om meerdere verpakkingen te kopen zodra de apotheken een voorraad hebben. Ze leggen een veiligheidsvoorraad aan voor het geval er nog meer tekorten ontstaan.

Lees ook: Marokko verlaagt prijs van ruim 90 medicijnen

"Dit leidt tot de onderbreking van de behandeling van bepaalde ziekten omdat er geen therapeutisch alternatief is voor de sommige ontbrekende producten", klaagt een door het weekblad geciteerde apotheker. Hij wijst erop dat deze tijdelijke onderbreking complicaties meebrengt voor vele patiënten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team