Zoeken

Marokkaanse verpleegkundigen mogen opereren, artsen boos

21 september 2022 - 18:00 - Marokko

©

In een circulaire van 7 september kondigt de minister van Volksgezondheid aan dat anesthesie- en intensive care-verpleegkundigen spoedoperaties mogen uitvoeren bij afwezigheid van artsen. Dit is de tijdelijke oplossing die Khalid Ait Taleb heeft gevonden om het tekort aan artsen in Marokko aan te pakken.

Het besluit van het ministerie wordt sterk betwist door artsen die het niet nodig vinden om anesthesisten en intensive care-verpleegkundigen dergelijke verantwoordelijkheden te geven. Voor professionals bepaalt artikel 6 van wet 43-13 betreffende de uitoefening van de verpleegkunde dat anesthesieverpleegkundigen "anesthesie- of reanimatieprocedures uitvoeren op patiënten onder de directe verantwoordelijkheid en supervisie van een anesthesist", meldt Maroc Hebdo.

Lees ook: Marokko: regering belooft maandsalaris van 100.000 dirham voor artsen

De minister verwerpt dit argument en benadrukt dat deze wet "nog niet in werking is getreden, aangezien de uitvoeringsverordeningen ervan nog niet zijn gepubliceerd". Hij doet een beroep op verpleegkundigen om hun verplichtingen krachtens artikel 20 van de grondwet na te komen, waarin staat dat "het recht op leven het eerste recht van elke mens is. De wet beschermt dit recht". Hij blijft ervan overtuigd dat anesthesiemedewerkers over voldoende theoretische en praktische vaardigheden beschikken om deze nieuwe, tijdelijke verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Lees ook: Toekomstige artsen willen Marokko verlaten

Abdelilah Asaissi, voorzitter van de Marokkaanse vereniging van anesthesieverpleegkundigen (AMIAR), meent dat deze maatregel door de verpleegkundigen zal worden toegejuicht. Hij vindt dat "dit besluit van het ministerie van Volksgezondheid rechtvaardig is voor anesthesiemedewerkers en hun competenties en de rol die zij spelen in de gezondheidszorg erkent". Hij voegt eraan toe dat "gezien het tekort aan gekwalificeerd personeel in ziekenhuizen, verpleegkundigen deze rol altijd hebben vervuld zonder enige wettelijke bescherming". Hij doet echter een beroep op het ministerie om het niveau van de verpleegkundigen te verhogen door opleidingen te organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team