Zoeken

Helft Marokkanen heeft mentale klachten

22 december 2022 - 15:00 - Marokko

©

De helft van de Marokkanen heeft, of had ooit last van een psychische aandoening. Het ministerie van Volksgezondheid wil het probleem van de geestelijke gezondheid voortaan zeer serieus nemen.

De cijfers werden in oktober bekendgemaakt door de Economische-, Sociale- en Milieuraad. Minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid heeft de cijfers uit het rapport van de raad zonet opnieuw bevestigd in zijn antwoord op een schriftelijke vraag van parlementsleden. Hij zei dat 48,9% van de Marokkanen ouder dan 15 jaar, ooit te maken kreeg met mentale en psychische stoornissen, schrijft het dagblad Al Akhbar. Volgens de minister heeft 26% van de Marokkanen last van depressies, 9% van angststoornissen, 5,6% psychische stoornissen en lijdt 1% aan schizofrenie. De stoornissen leiden tot extreem hoge kosten, zowel op economisch als op maatschappelijk vlak.

Lees ook: Marokko kampt met groot tekort aan psychiaters

Tot overmaat van ramp kampt Marokko met een schrijnend tekort aan gespecialiseerd medisch personeel. Het land heeft minder dan één psychiater per 100.000 inwoners, vergeleken met een wereldgemiddelde van 1,7 per 100.000 en een Europees gemiddelde van 9,7. Er zijn ook maar 14 maatschappelijk werkers in de openbare sector en er is geen wettelijk kader voor de uitoefening van het beroep van psycholoog. Het aanbod van de geestelijke gezondheidszorg schiet dus duidelijk tekort tegenover de nood.

Daarnaast zijn er in Marokko ook maar 6,43 ziekenhuisbedden beschikbaar per 100.000 inwoners, tegenover een wereldgemiddelde van 13,3 bedden en een Europees gemiddelde van 47,3 bedden. Concreet beschikt Marokko over 25 psychiatrische klinieken die ingebed zijn in publieke ziekenhuizen, met in totaal 825 bedden, 11 gespecialiseerde universitaire en openbare ziekenhuizen, met 1341 bedden, en 3 universitaire gezondheidsdiensten die belast zijn met de behandeling van verslavingsstoornissen, met slechts 46 bedden.

Lees ook: Aya helpt moslimjongeren over psychisch problemen te praten

Het ministerie wil dit tekort compenseren aan de hand van nieuwe maatregelen en procedures, waarbij de geestelijke gezondheidszorg wordt geïntegreerd in de openbare ziekenhuizen en in de eerstelijnsgezondheidszorg. Er is onder meer besloten de procedure voor gerechtelijke bewaring te herzien. Tenslotte werkt het ministerie van Volksgezondheid ook aan een nationaal multisectoraal strategisch plan voor geestelijke en psychische aandoeningen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team