Zoeken

Marokkanen gebruiken als eerste ter wereld anti-Covid pil

10 januari 2022 - 19:40 - Marokko

©

Marokko is een van de eerste landen ter wereld die de antivirale tabletten Molnupiravir opneemt in de behandeling van Covid-19, aldus Bouchra Meddah, directeur geneesmiddelen en apotheek van het ministerie van Volksgezondheid en Sociaal Welzijn.

In een verklaring zei Bouchra Meddah dat het Nationaal Wetenschappelijk en Technisch Comité het geneesmiddel heeft goedgekeurd en dat het kan worden gebruikt voor de behandeling van patiënten in ziekenhuizen, vooral in strijd tegen acute aandoeningen van de luchtwegen. Het is doeltreffend en vermindert de kans op ernstige gevallen en overlijden met 50%, vooral wanneer het binnen de eerste vijf dagen na de infectie wordt toegediend, aldus Meddah.

Lees ook: Onderzoekers voorspellen einde coronapandemie in mei 2022

Bijgevolg heeft het ministerie ook toestemming gegeven voor de commercialisering ervan op de nationale markt. Voor de aankoop is echter een recept van een arts nodig en het is voorlopig enkel verkrijgbaar in openbare ziekenhuizen en privéklinieken. Binnenkort kan het ook aan apotheken worden geleverd.

Naast Marokko hebben landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Japan het geneesmiddel reeds goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19-patiënten. Ook andere landen zullen volgen. Tot nu toe werd het geneesmiddel alleen gratis aan ziekenhuizen ter beschikking gesteld als antivirale behandeling voor bijzonder ernstig zieke patiënten.

Lees ook: Omikron: eerste sterfgeval in Marokko

De prijs van Molnupiravir in de apotheek zou eventueel kunnen worden gesubsidieerd. Het nieuwe geneesmiddel van Merck kost eigenlijk 6578 dirham per vijfdaagse behandeling en per pakje. Ter vergelijking: een vaccinatiedosis met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna kost rond de 200 dirham. Een derde boosterprik blijft dus veel goedkoper.

Bladna.nl