Zoeken

Marokko: toestemming nodig voor ambtenaren die land verlaten

3 maart 2023 - 21:00 - Marokko

©

Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken heeft formeel het bestaan ontkend van een beschikking die alle ambtenaren verbiedt het nationale grondgebied te verlaten, indien ze geen vergunning kunnen voorleggen op de luchthavens en grensposten.

USFP-parlementslid Hayat Laraichi heeft de minister een schriftelijke vraag over de kwestie gesteld. In haar vraag zegt ze dat "de grenspolitie op verschillende luchthavens nog steeds bestuurlijke attesten eist van ambtenaren die naar het buitenland willen reizen, terwijl deze bepaling niet in de ambtenarenwet staat". De bepaling geldt alleen voor ambtenaren die dienstwapens dragen.

Lees ook: Marokko: nieuwe douanevoorschriften

Laraichi vroeg minister Laftit passende maatregelen te nemen om de procedure te voorkomen, overeenkomstig Artikel 24 van de Grondwet, dat de vrijheid van beweging voor iedereen garandeert. De minister zei in een reactie dat enkel ambtenaren die dienstwapens dragen, verplicht zijn om een vergunning over te leggen aan de grenspolitie om het nationale grondgebied te kunnen verlaten, meldt Al Akhbar.

"De vergunning om het nationale grondgebied te verlaten heeft alleen betrekking op ambtenaren die in de categorie wapendragers zijn geregistreerd (Nationale Veiligheid, RAF, Douane, Water en Bossen, enz.), in overeenstemming met de wettelijke bepalingen die het verkrijgen van een vergunning van hun respectieve administraties vereisen," benadrukte hij.

Lees ook: Marokkaans Kamerlid verdacht van internationale drugsmokkel

"Bijgevolg is de controle waaraan ambtenaren die geen wapens dragen in de verschillende grenscentra van het koninkrijk worden onderworpen, beperkt tot het nagaan of zij niet behoren tot de categorie van ambtenaren die een administratief attest moeten overleggen om het nationale grondgebied te verlaten", voegde minister Laftit daaraan toe.

Bladna.nl