Zoeken

Marokko: nieuwe douanevoorschriften

6 januari 2023 - 21:00 - Marokko

©

Sinds 1 januari zijn in Marokko de nieuwe douanevoorschriften van de begrotingswet 2023 in werking getreden. Ze werden maandag gepresenteerd door de dienst Douane en Indirecte Belastingen (ADII).

De wijzigingen hebben betrekking op een aantal douanevoorschriften, waaronder het douanewetboek en de indirecte belastingen (artikel 3), het tarief van de douanerechten (artikel 4), de binnenlandse verbruiksbelastingen (artikel 5) en de belasting over de toegevoegde waarde bij invoer (artikel 6), aldus een persbericht van de ADII.

Lees ook: Marokko: douane-inkomsten eind november met 21% gestegen

Het Wetboek van Douane en Indirecte Belastingen (CDII) voorziet ook in de invoering van een oorsprongsregel voor aquacultuur- of maricultuurproducten. De code is gewijzigd in het kader van de overheidsinspanningen bij de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en om de naleving van de internationale aanbevelingen op dit gebied te verbeteren.

Wat het douanetarief betreft, hebben de aanpassingen betrekking op farmaceutische producten. Op vlak van de binnenlandse verbruiksbelastingen (TIC), hebben de bepalingen betrekking op de invoer van aardgas (vloeibaar of gasvormig) en een nieuwe belasting op suikerhoudende producten en tabaksproducten.

Lees ook: Marokkaanse douane verduidelijkt nieuwe douanerechten op geschenken

Inzake de belasting op de toegevoegde waarde (BTW) bij de invoer, heeft het de een vrijstelling aangekondigd voor veevoeder en de creatie van een procedure voor de toekenning van een BTW-vrijstelling voor de invoer van producten en materialen die uitsluitend voor gebruik in de landbouw bestemd zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team