Zoeken

Reactie PJD verwacht na berisping koninklijk kabinet

16 maart 2023 - 16:00 - Marokko

©

De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), geleid door Abdelilah Benkirane, heeft zich tot nu toe onthouden van commentaar op de waarschuwing van het koninklijk kabinet, maar zou in de komende dagen alsnog met een reactie kunnen komen.

Het bleef stil bij de PJD na de berisping van het koninklijk kabinet. Er werd ruim 24 uur later enkel een beperkte bijeenkomst van het bureau van het nationaal secretariaat, georganiseerd door Abdelilah Benkirane, meldt Assabah. De vergadering werd bijgewoond door de leiders van de Islamitische partij, met name voormalig minister Driss El Azami El Idrissi, voormalig burgemeester van Casablanca Abdelaziz El Omari en Said Khairoune en Jamaâ El Moâtassim, allemaal mannen die ervaring hebben opgedaan in het beheer van staatszaken en in de werking van haar instellingen. Na afloop van de bijeenkomst werd besloten een vergadering op afstand te beleggen met de leden van het nationaal secretariaat van de partij. Een reactie van de PJD is dus niet uitgesloten.

Lees ook: Koning Mohammed VI tikt PJD op de vingers na kritiek op normalisatie Israël

De secretaris-generaal van de PJD bekritiseerde eerder minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken nadat hij "de zionistische entiteit verdedigde" tijdens ontmoetingen met Afrikaanse en Europese ambtenaren. "Terwijl de Israëlische bezetting zijn criminele agressie tegen onze Palestijnse broeders voortzet, vooral in Nabloes, lijkt de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken een verdediger te zijn van Israël", zei hij.

Deze kritiek lokte een reactie van het koninklijk kabinet uit. In een verklaring benadrukte het dat het standpunt van Marokko in de Palestijnse kwestie onomkeerbaar én een van de prioriteiten van het buitenlands beleid van Koning Mohammed VI is. Dit standpunt is een constant principe van Marokko, dat niet kan worden onderworpen aan politieke biedingen en smalle verkiezingscampagnes, aldus het koninklijk kabinet.

Lees ook: PJD houdt zich "stil" na waarschuwing Koninklijk Kabinet

Wat betreft de relaties tussen Marokko en Israël, benadrukt het koninklijk kabinet dat de hervatting van de betrekkingen heeft plaatsgevonden onder omstandigheden en in een context die bekend zijn bij iedereen, en omkaderd werden door officiële verklaringen. De nationale krachten, politieke partijen en bepaalde prominente persoonlijkheden, evenals bepaalde associatieve instanties die zich inzetten voor de Palestijnse kwestie, werden toen op de hoogte gebracht van de beslissing en spraken hun steun en engagement uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team