Zoeken

Marokko: Amazigh-tolken in de rechtbanken

29 januari 2022 - 17:40 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Justitie en het Koninklijk Instituut voor Amazigh-cultuur (IRCAM) intensiveren hun samenwerking om de Tamazight in het rechtsstelsel te integreren.

Met het oog hierop hebben beide partijen, vertegenwoordigd door minister van Justitie Abdellatif Ouahbi en rector Ahmed Boukous van het IRCAM, dinsdag tijdens een ceremonie die werd voorgezeten door premier Aziz Akhannouch, een addendum bij de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De nieuwe regeling "is de bekroning van de wil van beide partijen om een partnerschap uit te bouwen om de aanwezigheid van het Amazigh in het rechtssysteem te versterken", aldus het instituut in een persbericht.

Lees ook: Marokko: binnenkort een Amazigh-partij?

De minister van Justitie legde uit dat het erom gaat het IRCAM te betrekken bij een reeks genomen maatregelen om de voorwaarden te scheppen voor een eerlijke integratie. Abdellatif Ouahbi wees onder meer op de noodzaak om een tolk in te huren om niet-Arabisch sprekende burgers te helpen bij rechtsaangelegenheden. Hij voegde eraan toe dat binnenkort 100 nieuwe griffiers, waarvan 60% Tamazight spreken, zullen worden aangeworven en verdeeld over de rechtbanken, die Amazigh-vertalers nodig hebben.

Ahmed Boukous oordeelt dat dit een belangrijke stap is in het proces om het Amazigh officieel te maken. "Het verhogen van de kwaliteit van menselijke krachten is de optimale oplossing om de problemen van de integratie van de Amazigh-taal in verschillende instellingen op te lossen".

Lees ook: Premier Akhannouch versnelt officialisering Amazigh

Regeringsleider Aziz Akhannouch benadrukte ten slotte dat menselijke, logistieke en financiële inspanningen moeten worden ingezet om de bepalingen van deze organieke wet uit te voeren, vooral wat betreft de voltooiing van de juridische, organisatorische en institutionele structuren. Zo zullen twee organieke wetten ten uitvoer worden gelegd betreffende het officialiseren van het Amazigh.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team