Zoeken

Marokko: binnenkort een Amazigh-partij?

26 januari 2022 - 17:40 - Marokko

©

De Amazigh-beweging in Marokko streeft naar meer dynamiek. Met het oog hierop is voor eind maart een nationale conferentie gepland om de organisatievorm en de toekomst te bespreken.

Voor de Amazigh-beweging is het uur van de waarheid aangebroken. De activisten hebben besloten om "voor eens en voor altijd" het debat binnen de beweging te regelen, waarbij het specifiek gaat om de vraag of de beweging een politieke partij of vereniging moet worden. Omdat de beweging al jaren verdeeld is in verschillende culturele, politieke, sociale en taalkundige organisaties en stromingen, werd besloten een nationale conferentie te organiseren om dit onderwerp grondig aan te pakken, meldt Hespress.

Lees ook: Amazigh binnenkort officieel gebruikt in Marokkaans parlement

"De organisatie van een nationale conferentie van de Amazigh-beweging is een belangrijk en oud idee onder de leden van het voorbereidend comité en is in de loop der jaren het voorwerp geweest van vele vergaderingen en discussies", aldus Abdellah Bouchtart, een van de leden van de beweging. Volgens hem heeft de beweging te kampen met grote organisatorische verwarring, verdeeldheid op het niveau van het debat en stilstand op het niveau van de politieke, culturele en sociale dynamiek. Hij beweert dan ook dat deze situatie door enkelen wordt aangegrepen voor doeleinden die niet de essentie dienen waarvoor de beweging is opgericht en waarvoor zij al generaties lang strijdt.

Over de uitvoering van het programma van eisen en de verdediging van de taal van de Amazigh-beweging, zegt Abdellah Bouchtart dat het Tamazight nu een officiële taal is geworden en dat er sinds de goedkeuring van de nieuwe grondwet 12 jaar geleden, op deze officialisering wordt gewacht. Verder benadrukt hij de noodzaak om de inspanningen en standpunten te bundelen en een strategie uit te stippelen om de onafhankelijkheid van de beweging te verdedigen en te beschermen tegen pogingen tot politieke toe-eigening.

Lees ook: Premier Akhannouch versnelt officialisering Amazigh

"Het idee om een nationale conferentie te organiseren werd geboren uit het gevoel onder Amazigh-activisten dat een fase ten einde liep en een andere begon, namelijk met de afkondiging van de organieke wet die het officiële karakter van Amazigh bestendigt".

Ahmed Assid, een onderzoeker en Amazigh-activist, legt uit dat het niet voldoende is om alleen te vertrouwen op officiële instellingen, maar het van essentieel belang is om de samenleving en deskundigen bij de Amazigh-kwestie te betrekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team