Zoeken

Marokko: grote stappen naar officialisering Amazigh

18 januari 2023 - 13:00 - Marokko

©

De regering van Aziz Akhannouch zet grote stappen in de richting van de officialisering van de Amazigh-taal. Toch moeten er nog grote inspanningen worden geleverd om de taal haar rechtmatige plaats te geven.

Met de aankondiging op 10 januari van de lancering van zijn actieplan voor de officialisering van het Amazigh tijdens een ceremonie georganiseerd door het ministerie van Digitale Transitie in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Amazigh Cultuur (IRCAM) in Khemisset, heeft premier Aziz Akhannouch de bereidheid van zijn team aangetoond om de uitvoering van het project te versnellen.

Lees ook: Tamazight spreken voorwaarde voor Marokkaanse nationaliteit

"Dankzij de inspanningen van de huidige regering zijn we getuige van de bestendiging van de activering van het officiële karakter van het Amazigh zoals bepaald in de grondwet van 2011, in overeenstemming met de visie Koning Mohammed VI," zei hij. Om dit project waar Marokkanen met veel nadruk om vragen te verwezenlijken, heeft de regering een strategie uitgewerkt die gestoeld is op 25 projecten op het gebied van administratie en openbare diensten, onderwijs, justitie, cultuur en audiovisuele pers.

Lees ook: Marokko: oproep tot erkenning Amazigh nieuwjaar als feestdag

In een interview met Assabah toonde een vertegenwoordiger uit het maatschappelijk middenveld zich verheugd over de aankondigingen van de premier. "Het is al meer dan 20 jaar geleden dat een koninklijke dahir de oprichting en organisatie van een instituut gewijd aan de Amazigh-cultuur bekrachtigde, meer dan 10 jaar geleden dat de grondwet van 2011 het Amazigh officieel maakte en de wet die het Amazigh formaliseert dateert van vijf jaar geleden”, aldus de vertegenwoordiger. Hij roept de huidige regering op niet te vergeten een nationaal debat te organiseren over kwesties die verband houden met dit omvangrijke project, waarbij de nodige strategieën om het gebruik van deze taal te versterken, kunnen worden uitgewerkt en uitgevoerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team