Zoeken

Marokkaans parlement: Amazigh-vertalingen van start

12 april 2022 - 19:00 - Marokko

©

Sinds maandag worden mondelinge vragen in het Marokkaans parlement gelijktijdig in het Arabisch en het Amazigh vertaald.

Parlementsvoorzitter Rachid Talbi Alami heeft aangekondigd dat vanaf maandag 11 april, de wekelijkse plenaire zittingen voor mondelinge vragen en de maandelijkse plenaire zitting voor mondelinge vragen aan de regeringsleider, simultaan in het Arabisch en het Amazigh zullen worden vertaald.

Lees ook: Marokko: Amazigh-tolken in de rechtbanken

"Dit is een belangrijk en historisch moment dat moet worden gevierd en benut om de uitvoering van de bepalingen van de grondwet en aanverwante regelgeving verder te bevorderen", benadrukte de voorzitter.

Lees ook: "We worden vaak Berbers genoemd, maar eigenlijk is dat een scheldwoord"

Rachid Talbi Alami zei ook dat de organen van zijn raad hun werkzaamheden gedurende twee vergaderingen hebben voortgezet. Het uitvoerend comité van de raad heeft met name gewerkt aan de activering van de grondwettelijke bepalingen en de voorschriften van de organieke wet om te bepalen welke stappen moeten worden ondernomen om het officiële karakter van de Amazigh-taal te activeren. Voorts heeft het uitvoerend comité van de raad bepaald hoe deze taal kan worden geïntegreerd in de parlementaire werkzaamheden, het onderwijs en de prioritaire gebieden van het maatschappelijk leven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team