Zoeken

Wereld Amazigh Congres woedend op Aziz Akhannouch

18 augustus 2022 - 15:00 - Marokko

©

Het Wereld Amazigh Congres beschuldigt Aziz Akhannouch ervan de Amazigh-identiteit te gebruiken als een folkloristische dekmantel om politieke punten te scoren voor zijn partij en zijn regering. Daarbij wordt hij ervan beschuldigd de schending van de Marokkaanse wetten door de vingers te zien.

De Marokkaanse regering houdt zich bezig met "gevaarlijk racisme tegen de Amazigh-gemeenschap", aldus het Wereld Amazigh Congres in een recente verklaring. De organisatie zegt te hebben geconstateerd dat er, afgezien van beloften zonder agenda, geen belangrijke stappen zijn gezet om de rechten van de Imazighen te erkennen en te eerbiedigen. Aziz Akhannouch en zijn partij, de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), hebben hun overwinning bij de verkiezingen van 8 september vooral te danken aan de steun van de Amazigh-gemeenschap. De organisatie merkt op dat de regering in januari heeft aangekondigd dat het Amazigh Nieuwjaar Idh Yennayer als een betaalde feestdag zou worden erkend. Meer is er bijna niets gebeurd. Daarbij heeft de regering zich niet voldoende ingezet om Amazigh vertalingen in real time in het parlement te organiseren.

Lees ook: Woordenboek Tamazight gratis verkrijgbaar

Het Wereld Amazigh Congres bekritiseert ook het nog steeds ontbreken van het Tamazight in Marokkaanse administratieve documenten zoals paspoorten en identiteitskaarten. Dit terwijl het Tamazight ongeveer tien jaar geleden als officiële taal in Marokko werd erkend. Ook de administratieve formaliteiten, media en leerplannen in Marokko worden sinds de koloniale tijd nog steeds grotendeels door de Franse taal gedomineerd. Toch maken de Imazighen meer dan 26,7% van de bevolking uit.

Lees ook: Marokkaans parlement: Amazigh-vertalingen van start

"De regering gedoogt met andere woorden de schending van de Marokkaanse wetten en handhaaft een ernstig staatsracisme tegen het Tamazight," aldus het Wereld Amazigh Congres. "Het gebrekkige beleid om het Tamazight als officiële taal in te stellen, toont aan dat we te maken hebben met een grote collectieve actie waarbij alle politieke partijen in verschillende mate betrokken zijn, met de bedoeling de volkswoede van februari 2011 te zien verdwijnen", zegt Abdellah Badou, een Marokkaanse Amazigh activist in The New Arab.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team