Zoeken

Marokko: oproep tot erkenning Amazigh nieuwjaar als feestdag

14 januari 2023 - 15:00 - Marokko

©

Ongeveer 45 Marokkaanse- en diaspora organisaties roepen Koning Mohammed VI op om "Yennayer" of het Amazigh Nieuwjaar, dat elk jaar op 13 januari wordt gevierd, tot een officiële feestdag uit te roepen.

In een open brief aan de Koning, geschreven in het Arabisch, Tamazight en Frans, wordt het belang van het Amazigh benadrukt, dat in de grondwet van 2011 als officiële taal is erkend. De initiatiefnemers dringen aan op de noodzaak om het Amazigh-nieuwjaar op 13 januari uit te roepen tot een betaalde feestdag.

Lees ook: Documentaire "Tagzzayt" geeft inzicht in Amazigh-tatoeages

"Naast de sterke symboliek zal het Amazigh Nieuwjaar ook een revival van de Amazigh-cultuur inluiden en herstellen, in overeenstemming met de geest en de filosofie van de grondwet en in harmonie met de toespraken van Zijne Majesteit", luidt de brief, ondertekend door de voorzitter van de Amazigh World Assembly, Rachid Raha.

Vrijdag werd het jaar 2973 van de Amazigh-kalender gevierd, wat overeenkomt met de eerste dag van de agrarische kalender die de Berbers eeuwenlang gebruikten om hun landbouwactiviteiten te beginnen. Premier Aziz Akhannouch, die zelf ook Amazigh is, heeft dinsdag het gebruik van het Amazigh in het openbaar bestuur aangekondigd.

Lees ook: Woordenboek Tamazight gratis verkrijgbaar

Tamazight is een taal die door miljoenen mensen uit Noord-Afrika en de Sahel wordt gesproken en is volgens officiële schattingen de moedertaal van een derde van de Marokkaanse bevolking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team