Zoeken

Marokko: alcoholprijzen lager dan verwacht

7 december 2023 - 15:15 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft een belangrijke wijziging aangebracht in de belasting op alcoholische dranken. Deze verandering is een reactie op de sterke aandrang van de meerderheidspartijen en het Marokkaanse ondernemersverbond (CGEM).

Als gevolg hiervan zijn er wijzigingen aangebracht in de Begrotingswet van 2024 (PLF 24), waarbij de consumptiebelasting op deze producten wordt verlaagd. Dit leidt tot minder hoge prijsstijgingen voor bier en wijn dan oorspronkelijk was voorzien.

Lees ook: Marokko handhaaft alcoholbelasting

Volgens Assabah zal de prijs van een blikje bier met 50 cent stijgen, terwijl een fles wijn 4 dirham duurder zal worden. Deze verhogingen zijn aanzienlijk lager dan de oorspronkelijk in de Begrotingswet voorgestelde verhogingen. De staatssecretaris van Begroting, Fouzi Lekjaâ, had zich ertoe verbonden de prijsstijgingen te matigen om te voorkomen dat consumenten zich tot smokkelalcohol zouden wenden.

Lees ook: Marokko: debat woedt over verkoop alcohol

Deze overheidsbeslissing heeft echter niet bij iedereen voor vreugde gezorgd. Ze heeft sterke reacties opgeroepen bij de Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) en de Nationale Unie van Arbeid in Marokko (UNTM). Deze partijen, die fel tegen elke verlaging van de consumptiebelasting op alcoholische dranken zijn, pleiten voor een verhoging van deze belasting om "het gebruik ervan te ontmoedigen en de gezondheid van de Marokkanen te beschermen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team