Zoeken

Marokko: alcohol gaat staat (veel) meer opleveren

8 februari 2024 - 16:00 - Economie

©

Slecht nieuws voor alcoholconsumenten in Marokko: zij kunnen binnenkort een prijsstijging van wijn, bier en sterke drank verwachten.

Als onderdeel van de inspanningen om extra inkomsten te genereren voor de staatsbegroting, zullen de prijzen van deze alcoholische dranken vanaf 15 februari stijgen, bericht Maghreb-Intelligence. De meest aanzienlijke prijsverhogingen zullen van toepassing zijn op sterke dranken zoals gin, wodka en whisky, met een stijging van 50 tot 100 dirham per fles.

Lees ook: Marokko: alcoholprijzen lager dan verwacht

Een nieuwe binnenlandse verbruiksbelasting van 30.000 dirham per hectoliter, wat neerkomt op 300 dirham per zuivere liter, wordt ingevoerd op alcohol gebruikt voor de bereiding van brandewijn, likeuren, aperitieven, vermout, op alcohol geconserveerd fruit, likeurwijnen, mistelles, alcoholhoudende snoepjes en andere sterke dranken, als onderdeel van de Begrotingswet 2024, die sinds 1 januari van kracht is. De TIC op bier is vastgesteld op 1500 dirham per hectoliter, terwijl de belasting op wijn 2.000 dirham per hectoliter bedraagt, ofwel 20 dirham per liter.

Lees ook: Marokko handhaaft alcoholbelasting

Het kabinet van Aziz Akhannouch rekent op de verbruiksbelasting op alcoholische dranken om de staatskas aan te vullen, met een verwachte opbrengst van meer dan 62 miljoen dirham aan licentiekosten voor drankvergunningen. Afgelopen jaar leverde alcohol al een aanzienlijke bijdrage aan de staatskas. Volgens het kwartaalrapport over de uitvoering van de Begrotingswet 2023 van het ministerie van Economie en Financiën, brachten belastingen op alcoholische dranken tot juni 2023 een bedrag van 867,4 miljoen dirham op voor de staatskas. Belastingen op wijn genereerden 400 miljoen dirham, terwijl belastingen op bier 467,4 miljoen dirham opleverden, wat overeenkomt met respectievelijk 47% en 42% van de begrotingsprognoses.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team