Zoeken

Marokko: hoge belasting op alcohol om jongeren te beschermen

12 november 2023 - 18:00 - Economie

©

In Marokko maakt de regering zich zorgen over de toenemende alcoholverslaving onder jongeren. Om dit tegen te gaan, is het plan om de belasting op alcoholische dranken aanzienlijk te verhogen.

Volgens Fouzi Lekjaa, minister van begroting, is het essentieel dat de prijzen van alcohol hoog blijven. "Dit is nodig om de illegale productie en smokkel van alcohol, zoals de traditionele ’mahia’, tegen te gaan. Deze vormen een ernstig gezondheidsrisico voor burgers," zei hij tijdens een vergadering van de financiële commissie over de wijzigingen in de begrotingswet voor 2024. Lekjaa merkte op dat er ruimte is voor prijsverhogingen, vooral in de horeca, gezien de grote winstmarges tussen groothandel en detailhandel.

Lees ook: Belastingverhoging of alcoholverbod: het Marokkaanse dilemma

De regering stelt voor om de belasting op wijn te verhogen van 850 naar 1500 dirham per hectoliter, voor bier van 1150 naar 2000 dirham per hectoliter en voor pure alcohol, gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe producten, van 18.000 naar 30.000 dirham per hectoliter. Lekjaa benadrukte dat het doel is om onderscheid te maken tussen lokaal geproduceerde en geïmporteerde alcohol. Hij gaf aan dat overleg met economische spelers in de sector zal plaatsvinden om een realistischer benadering voor te stellen. De overheidsvoorstellen zijn gericht op het vermijden van illegale alcoholconsumptie en het niet ontnemen van een belangrijke inkomstenbron voor de staat.

Abdallah Bouanou, parlementslid van de Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), benadrukt de noodzaak om verkopers van alcohol te verplichten een ontvangstbewijs uit te geven bij elke aankoop. Mustapha El Ibrahimi, een ander parlementslid van de PJD, wijst op de gezondheidsrisico’s van alcohol en citeert rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie die aantonen dat Marokkanen gemiddeld 24,5 liter alcohol per jaar consumeren.

Lees ook: Marokko: alcohol wordt (veel) duurder

Idriss Sentissi, voorzitter van de Haraki-fractie, benadrukt dat deze kwestie een politieke beslissing vereist. Hij stelt voor een onderzoek uit te voeren om te bepalen of de alcoholconsumptie zal afnemen als de prijzen stijgen. Dit plan maakt deel uit van de bredere inspanningen van de Marokkaanse regering om de volksgezondheid te beschermen en alcoholmisbruik onder jongeren te verminderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team