Zoeken

Marokko: debat woedt over verkoop alcohol

25 november 2023 - 16:00 - Marokko

©

In Marokko is een debat gaande over de verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholische dranken, aangekondigd door de regering van Aziz Akhannouch. Deze verhoging, onderdeel van de begroting voor 2024, heeft tot diverse reacties en vragen geleid.

Tijdens de bespreking van de begrotingswet 2024 in het parlement benadrukte Youssef Aidi, voorzitter van de USFP-groep, dat de verhoging van de TIC vooral impact zal hebben op armere lagen van de samenleving en gevolgen zal hebben voor meerdere sectoren, waaronder de gezondheidszorg. Hij verwees naar incidenten waarbij mensen overleden na het mengen van alcoholische dranken met ontsmettingsgel.

Lees ook: Marokko: hoge belasting op alcohol om jongeren te beschermen

Raadslid Mohamed Benfkih riep op om de verkoop van alcohol niet aan een vergunning te onderwerpen, daar Marokko een liberale economie en een moderne staat heeft. Hij waarschuwde dat hogere belastingen consumenten naar de zwarte markt kunnen drijven.

Lees ook: Marokko: alcohol wordt (veel) duurder

Lahcen Haddad, Istiqlal-raadslid en voormalig minister van Toerisme, vreest dat de belastingverhoging illegale industrieën en consumptie van nagemaakte of inferieure alcohol, zoals Mahia, kan aanmoedigen. Haddad waarschuwt ook voor sociale tegenstrijdigheden en hypocrisie rond de verkoop van alcohol in Marokko. Hij verwees naar de oude regelgeving die de verkoop en consumptie van alcohol aan Marokkaanse moslims verbiedt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team