21 oktober 2023 - 18:00 - Economie
Het kabinet van premier Aziz Akhannouch overweegt een sterke verhoging van de consumptiebelasting op alcoholische dranken. Dit blijkt uit de ontwerp begrotingswet voor het jaar 2024.
De Marokkaanse regering wil de binnenlandse consumptiebelasting op alcoholische dranken verhogen om extra inkomsten te genereren voor de staatsbegroting. Zo zal de consumptiebelasting op wijn stijgen van 850 dirham naar 1500 dirham/hectoliter; van 1150 dirham naar 2000 dirham/hectoliter voor bier en van 18.000 dirham naar 30.000 dirham/hectoliter voor pure alcohol gebruikt voor het maken van nieuwe dranken, meldt Médias24.
Lees ook: Marokko bij landen waar men het minst alcohol drinkt ter wereld
Alcohol is al jaren een financiële meevaller voor de Marokkaanse staat. In zijn driemaandelijkse rapport over de uitvoering van de begrotingswet van 2023 heeft het ministerie van Economie en Financiën aangegeven dat de belastingen op alcoholische dranken de staatskas per eind juni 2023 een inkomst van 867,4 miljoen dirham hebben opgeleverd. In detail genereerden de belastingen op wijn 400 miljoen dirham en die op bier 467,4 miljoen dirham, zijnde realisatiepercentages van respectievelijk 47% en 42% van de ramingen van de begrotingswet voor 2023. De begrotingswet voorziet in een opbrengst van 859,2 miljoen dirham voor belastingen op wijn en 1,11 miljard dirham voor belastingen op bier.
Onderzoek naar overlijden drie zwangere vrouwen in Casablanca
Ontbindend lichaam gevonden in woning bij Nador
Fiscus haalt miljard dirham op bij vastgoedcontroles in Marokko
Marokkaanse middenklasse in opmars, echt?
Marokko heeft mooiste stand op Vakantiebeurs Utrecht
Vlucht naar Moskou maakt onverwachte landing in Nador
Marokkaanse economie vertraagt
Regering belooft: "gasprijs in Marokko blijft voorlopig stabiel"
Dirham stijgt fors ten opzichte van euro
Diana Haddad omarmt Raï en zingt in Darija
Marokko tomatenkoning van Europa
Historische records voor Marokkaans-Spaanse handel
Marokko nieuwe productielocatie voor Chinees chemiebedrijf
Brandstof: onfatsoenlijke winsten in Marokko?