Zoeken

Marokko: nieuwe belasting verhoogt prijs smartphones

3 december 2023 - 19:00 - Economie

©

In Marokko is er belangrijk nieuws voor zowel distributeurs als consumenten van smartphones. De financiële commissie in het Parlement heeft besloten de importbelasting op smartphones te verhogen. Dit besluit pakt nadelig uit voor lokale distributeurs en consumenten.

Tijdens de beoordeling van de begrotingswet voor 2024 door de financiële commissie, werd besloten de importbelasting te verhogen van 2,5% naar 17,5%. Dit in tegenstelling tot het oorspronkelijk voorstel van 2,5% tot 30% van de regering, dat geen rekening hield met de verschillende soorten smartphones of de koopkracht van kopers, meldt een bron van Médias24. Deze beslissing is niet naar de zin van veel professionals in de mobiele telecomsector.

Lees ook: Marokko: belasting van 30% op iPhone’s

"Deze stijging van 17,5% vertegenwoordigt een prijsverhoging van 22% op de oorspronkelijke prijs van smartphones", waarschuwt Omar El Boury, een telecomexpert en vertegenwoordiger van een groepering van mobiele telefoondistributeurs in Marokko. Hij legt uit dat een dergelijke verhoging "rampzalige gevolgen zal hebben, niet alleen voor de bedrijfsvoering van lokale distributeurs, maar ook voor de koopkracht van Marokkanen, die zich logischerwijs zullen wenden tot de informele markt om de prijsstijging te vermijden".

Lees ook: Telefoons worden duurder in Marokko

De meerderheid in de financiële commissie had oorspronkelijk voorgesteld om de BTW voor goedkopere smartphones, met een waarde van minder dan 7000 dirham, te handhaven op 2,5% en een belasting van 17,5% op te leggen voor duurdere modellen. Bij gebrek aan consensus werd uiteindelijk besloten om de importbelasting tot 30% te verhogen op alle mobiele telefoons.

Bladna.nl