Zoeken

Marokko handhaaft alcoholbelasting

27 november 2023 - 10:00 - Economie

©

In Marokko blijft de belasting op de consumptie van alcohol in 2024 gehandhaafd. Dat bevestigt Fouzi Lekjaa, de minister belast met de begroting.

Tijdens een debat over de begrotingswet van 2024 voor de Commissie van Financiën, Planning en Economische Ontwikkeling in het Parlement, benadrukte Faouzi Lekjaa de noodzaak om de bestaande fiscale wetgeving op alcohol te behouden. Hij gaf aan dat de alcoholbelasting gericht is op het realiseren van winst uit de productie en eindgebruik van alcoholische producten, wat de overheid in staat stelt een deel van deze marges te innen.

Lees ook: Marokko: debat woedt over verkoop alcohol

Lekjaa weerlegde de suggestie dat de belasting een inbreuk zou zijn op de individuele vrijheid van de Marokkaanse bevolking. Hij verzekerde dat de maatregel bedoeld is om inkomsten voor de staat te genereren zonder consumenten met een laag inkomen te beïnvloeden, die anders wellicht naar smokkelwaar zouden kunnen grijpen en daarmee hun gezondheid in gevaar brengen. Hij beloofde de gesprekken hierover met de parlementariërs voort te zetten.

Lees ook: Marokko: hoge belasting op alcohol om jongeren te beschermen

Verder verduidelijkte de minister dat suikerhoudende producten momenteel niet onderworpen zijn aan een nieuwe belasting. Er lopen discussies met fabrikanten en in het parlement, waarbij fabrikanten de tijd krijgen om de suikerinhoud van hun producten aan te passen aan internationale normen. Deze aanpassingsperiode kan een heel jaar duren. Het doel van de maatregel is om de gezondheid van de burgers, vooral van kinderen, te beschermen.

Bladna.nl