Zoeken

Marokko: Airbnb-woningen slachtoffer golf inbraken

28 mei 2024 - 17:00 - Marokko

©

In Marokko hebben inbrekers toegeslagen in appartementen die ze via Airbnb huurden in verschillende regio’s van het land. Ze doen zich bij het boeken van een woning, voor als Marokkanen die in het buitenland wonen.

De afgelopen maanden zijn er in Marokko diverse inbraken gepleegd in residenties die via Airbnb werden verhuurd. Dit blijkt uit een waarschuwing van Marokkaanse verhuurders op het Amerikaanse platform voor verhuur van vakantiewoningen. Volgens hen gaat het om valse klanten die appartementen, huizen en villa’s huren voor periodes van maximaal twee of drie dagen, om vervolgens de inhoud te stelen en te verdwijnen.

Lees ook: Marokko jaagt op Airbnb-inkomsten

Om hun slag te slaan stellen ze vragen aan de eigenaren over de aanwezigheid van bewakingscamera’s, alarmen en bewegingsmelders in de woningen, om deze bij de inbraken te vermijden. Daarnaast eisen ze van de verhuurders dat de appartementen en villa’s uitgerust zijn met moderne meubels en decoraties, zodat ze waardevolle voorwerpen kunnen stelen die gemakkelijk kunnen worden doorverkocht.

De inbraken worden op professionele wijze uitgevoerd door personen die stellen in het buitenland te wonen en die een tussenstop in Casablanca maken, vertelt Morad Benlizid, eigenaar van een appartement dat te huur staat in Casablanca via Airbnb, aan Hespress. Volgens zijn uitleg vragen ze met valse identiteiten en fictieve namen, om appartementen te reserveren in chique wijken, met waardevolle meubels en beddengoed, en informeren ze van tevoren, onder het mom van veiligheid, naar de aanwezigheid van bewakingscamera’s en alarmen. Hiermee kunnen ze deze apparaten lokaliseren en deactiveren, om vervolgens de inhoud van de woning te stelen.

Volgens Benlizid geven de meeste Airbnb-verhuurders hun activiteiten niet aan bij de lokale autoriteiten. Ze volstaan met het vragen om kopieën van de nationale identiteitskaart en het huwelijkscontract voor getrouwde klanten. Weinig van deze verhuurders hebben een modelcontract dat de huurder moet ondertekenen voordat hij de sleutels van het appartement ontvangt, en dat alle informatie over de huurder en de duur van het verblijf bevat, voegt hij toe.

Lees ook: Marokko: belangrijke verandering bij Airbnb

Momenteel zet Fatima-Zahra Ammor, minister van Toerisme, Ambacht en Sociale en Solidariteitseconomie, zich in om de sector te reorganiseren. In een interview met hetzelfde medium liet ze weten dat haar ministerie werkt aan de implementatie van de wet 80.14, die betrekking heeft op toeristische accomodatie, waarvan de uitvoeringsbesluiten zijn gepubliceerd. Het doel van deze wet is om het bestaande aanbod van toeristische accommodatie uit te breiden door andere spelers naast Airbnb te betrekken en andere vormen van toeristische accommodatie te organiseren, zoals campings, camperparken, colcaties en alternatieve accommodatie. De uitvoeringsbesluiten zullen binnen maximaal zes weken worden gepubliceerd, waarbij de organisatie en het toezicht op de verhuurde ruimtes wordt gegarandeerd en ze een speciale classificatie kunnen verkrijgen, aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team