Zoeken

Marokko: tips om oplichting bij vastgoed te voorkomen

3 juni 2024 - 21:30 - Marokko

©

In Marokko zijn er steeds meer meldingen van oplichting bij de aankoop van vastgoed. Veel Marokkanen die een woning willen kopen, vallen in de val van malafide projectontwikkelaars. Deze ontwikkelaars innen hoge bedragen zonder de woningen op te leveren of de deadlines te respecteren.

Projectontwikkelaars ontvangen van hun klanten een volledige of gedeeltelijke betaling voor de te bouwen panden, nadat ze een overeenkomst met hen hebben ondertekend. In deze overeenkomst worden alle gegevens van het perceel waarop het gebouw moet komen staan (kavel, oppervlakte, enz.) vermeld. Deze overeenkomst omvat een "reserveringscontract" waarmee de ontwikkelaar zich ertoe verbindt het eigendom te reserveren voor de klant en het na voltooiing aan hem over te dragen, in ruil voor de volledige of gedeeltelijke betaling van de prijs.

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid treedt hard op tegen witwassen

Deze contracten, die worden beheerst door het Wetboek van Verbintenissen en Contracten, zijn de oorzaak van veel geschillen tussen verkopers en kopers. De verkopers gebruiken frauduleuze praktijken om de kopers op te lichten. Dit komt volgens Rachid Lebkar, professor publiekrecht aan de Universiteit Chouaib Doukkali in El Jadida, door een gebrek aan kennis van de wet. Hij stelt vast dat de klant die een woning wil kopen vaak niet de moeite neemt om de inhoud van het reserveringscontract te lezen voordat hij het ondertekent.

Het Wetboek van Verbintenissen en Contracten garandeert de rechten van zowel de verkoper als de koper, benadrukt de expert. Hij herinnert eraan dat het reserveringscontract het kadastraal plan of eigendomscertificaat moet bevatten, evenals alle informatie over het vastgoed en de betalingswijze, het nummer van de bouwvergunning, de oplevertermijn en de terugbetalingsvoorwaarden van de aanbetalingen in geval van niet-naleving van het contract door de verkoper of de garantie op voltooiing van de werken of verzekering.

Lees ook: Vastgoedfraude in Marokko: Marokkaanse diaspora bijzonder kwetsbaar

Volgens dezelfde wet moet het reserveringscontract van een onroerend goed een authentieke akte zijn die door een notaris is opgemaakt. "Hoe nauwkeuriger, gedocumenteerder en preciezer het contract is, hoe groter de kans dat er snel een oplossing wordt gevonden die de rechten van beide partijen respecteert", aldus Rachid Lebkar. Hij adviseert kopers om erop aan te dringen dat deze informatie in het contract wordt opgenomen voordat deze wordt ondertekend en er enig bedrag wordt betaald, of om de diensten van een expert in te roepen om de inhoud van het contract te beoordelen voordat ze zich ertoe verbinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team