Zoeken

Marokko jaagt op Airbnb-inkomsten

30 april 2024 - 07:00 - Economie

©

De Marokkaanse deviezendienst is een grootschalig controleproject gestart om de internationale geldstromen tussen eigenaren en begunstigden van verhuur via Airbnb te traceren.

De dienst wil meer duidelijkheid over de lucratieve verhuur van onroerend goed via Airbnb. De geldstromen tussen toeristen en eigenaren van onroerend goed en hotelbedrijven via dit platform bedragen meer dan 100.000 dirham per maand. Dit bedrag is niet belastbaar, wat aanzienlijke verliezen voor de Marokkaanse staat met zich meebrengt, aldus H24Info.

Lees ook: Marokko versterkt controles op Airbnb-verhuur

De autoriteiten controleren nu deze activiteiten om belastingontduiking tegen te gaan. De dienst voert regelmatige controles uit bij zowel natuurlijke als rechtspersonen die onder de deviezenregelgeving vallen. "Deze controles kunnen plaatsvinden aan de hand van documenten, door gebruik te maken van bankafschriften en -verklaringen, of ter plaatse door onderzoek te doen bij de operators en de banken die de overschrijvingen hebben uitgevoerd", aldus de OC.

De controle heeft aangetoond dat de geldstromen plaatsvinden via internationale bankrekeningen, PayPal, creditcards en geldtransferagentschappen. Deze activiteiten worden beschouwd als export van diensten en vallen onder de regelgeving van het Wisselkantoor. "Operators die exportdiensten verlenen, zijn verplicht het volledige bedrag van de inkomsten uit hun export te repatriëren, binnen 90 dagen na de datum van de dienstverlening."

Lees ook: Marokko: belangrijke verandering bij Airbnb

Deze operators kunnen deviezen- of converteerbare dirhamrekeningen openen als ze ingeschreven zijn in het handelsregister. "Deze deviezenrekeningen maken het mogelijk om niet alleen de exportopbrengsten te beheren, maar ook de professionele uitgaven in vreemde valuta te financieren tot 70% van de gerepatrieerde opbrengsten", aldus de deviezendienst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team