Zoeken

Amar Belani noemt Omar Hilale "onbekwaam"

21 mei 2022 - 10:40 - Wereld

©

De Algerijnse speciale gezant voor de Sahara en de Maghreb Amar Belani, heeft gereageerd op uitspraken van Omar Hilale, permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties. Deze had een droog antwoord gegeven aan zijn Algerijnse ambtgenoot Nadir El Arabaoui, die op het C24 seminar in St Lucia opmerkingen had gemaakt over het recht van het "Sahrawi-volk op zelfbeschikking".

Amar Belani reageerde in een verklaring aan APS op de opmerkingen van Omar Hilale, en zei dat de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties was vervallen in "onverantwoordelijke uitspraken die de nationale eenheid van het Algerijnse volk schaden". Hij vindt dat de Marokkaanse diplomaat "onbekwaam is om zulke historische onwaarheden te verkondigen tegenover het Algerijnse volk en de Algerijnse natie". De eenheid van het Algerijnse volk werd "gesmeed in de gloeiende smeltkroes van onze glorieuze oorlog van nationale bevrijding", zei de Algerijnse diplomaat.

Lees ook: Algerije geeft voorwaarden voor herstel betrekkingen met Marokko

"Natuurlijk kan hij, van wie de moderne staat (Marokko) gesticht werd door de Generaal van het Franse protectoraat, maarschalk Lyautey (wiens ruiterstandbeeld nog steeds in Casablanca staat), het patriottische bewustzijn niet begrijpen dat het Algerijnse volk bezielt bij het verdedigen van zijn nationale eenheid en de territoriale integriteit van het land," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van "staatsterrorisme"

"Bij het herlezen van de woorden van Omar Hilale, moet men met ernst aan het lot van duizenden vreedzame Riffijnen denken, die te lijden hebben onder felle onderdrukking en waarvan de onschuldige leiders wegkwijnen in de middeleeuwse kerkers van het koninkrijk, waar ze aan de ergste mishandelingen en vernederingen worden onderworpen," vervolgde de speciale gezant, die overigens hulde bracht aan "deze dappere zonen van het Rif-volk".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team