Zoeken

Reactie van Amar Belani op wijziging Spaanse standpunt over Sahara

12 april 2022 - 17:00 - Wereld

©

Amar Belani, Algerijnse diplomaat verantwoordelijk voor het toezicht op het Sahara-conflict bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde op het bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat. Hij noemde de verandering van standpunt van Spanje inzake de Sahara een "misdaad".

"Het Spanje van Pedro Sanchez heeft zijn bezieling verloren voor een schotel linzen. Marokko zal vroeg of laat het scenario hervatten om de steden Ceuta en Melilla te veroveren. Deze worden als een nationale zaak beschouwd, net als de Westelijke Sahara," verklaarde Belani op een persconferentie.

Lees ook: Spanje keurt kaart Marokko met Sahara goed

De diplomaat is van mening dat "de economische en commerciële verstikking van Ceuta en Melilla, de agressie met migranten, het opeisen van maritieme gebieden bij de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla, de drugshandel en de bedreiging van de veiligheid, de belangrijkste pressiemiddelen zullen blijven voor Marokko, omdat het land vertrouwd is met praktijken van intimidatie, afpersing en corruptie".

De voormalige ambassadeur van Algerije bij de Europese Unie hekelde ook de door de Spaanse autoriteiten gesteunde "vlotheid" van de betrekkingen tussen Spanje en Algerije. Hij merkte op dat "deze woorden niet de realiteit van een crisis kunnen verdoezelen. De verdere gevolgen daarvan zullen op korte en middellange termijn op verschillende niveaus voelbaar zijn".

Algerije heeft naar aanleiding van de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara, zijn ambassadeur in Madrid, Said Moussi, voor overleg teruggeroepen. De voorzitter van Sonatrach, Toufik Hakkar, heeft vorige week in een verklaring aan het officiële persagentschap APS ook verduidelijkt dat Algerije de prijs van het aan Spanje geleverde gas naar boven ging bijstellen.

Lees ook: Amar Belani haalt uit naar Marokko

Op de website van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is vrijdag een kaart van Marokko gepubliceerd waarop de Sahara is aangegeven. Hiermee "erkent de Spaanse regering openlijk de vermeende Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara", aldus de kritiek van Belani. 

Bladna.nl