Zoeken

Amar Belani: Marokko en Israël "hebben hetzelfde DNA"

25 mei 2022 - 21:00 - Wereld

©

De speciale vertegenwoordiger voor de Westelijke Sahara en de Maghreb-landen bij het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken en Nationale Gemeenschap, Amar Belani, valt Marokko en Israël opnieuw aan. Volgens hem hebben deze twee landen "hetzelfde DNA".

De Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara onder Donald Trump, heeft Algerije nog steeds niet verwerkt. Amar Belani kwam terug op de kwestie. "Zij die hadden gehoopt dat het besluit van de oude Amerikaanse regering voor hen een boulevard zou openen die de Europese Unie en haar lidstaten (vooral) in staat zou stellen hun ’comfortzone’ (sic) te verlaten, moeten hun ogen openen en een nieuwe situatie onder ogen zien waarin de internationale gemeenschap meer waarde hecht aan het respecteren van de principes van het Handvest van de Verenigde Naties," zei Belani in een interview met het Sahrawi nieuwsagentschap SPS.

Lees ook: Amar Belani noemt Omar Hilale "onbekwaam"

Volgens de speciale gezant voor de Westelijke Sahara en de Maghreb-Staten, is het gebruik van geweld om grenzen te veranderen strikt verboden volgens het internationaal recht. In deze context bracht hij in herinnering dat het Hof van Justitie van de Europese Unie "duidelijk heeft bepaald dat het grondgebied van de Westelijke Sahara een afzonderlijk en afgescheiden" gebied is en dat Marokko er geen soevereiniteit over kan uitoefenen

In het gesprek werd gewezen op het op handen zijnde begin van onderhandelingen tussen Marokko en Spanje over de afbakening van de territoriale wateren en het luchtruim. Algerije volgt deze zaak "zeer nauwlettend", aldus de Algerijnse diplomaat. Volgens "het internationaal recht en de uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie vallen de wateren die grenzen aan het grondgebied van de Westelijke Sahara niet onder de Marokkaanse soevereiniteit", herinnerde Amar Belani eraan.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije wordt alsmaar heviger

De politicus had ook kritiek op de betrekkingen tussen Israël en Marokko. "Beide regimes hebben hetzelfde DNA: ze delen geïnstitutionaliseerd expansionisme (artikel 42 van de Marokkaanse grondwet bepaalt dat de Koning garant staat voor de territoriale integriteit van het koninkrijk binnen zijn ’authentieke’ grenzen), de systematische, doelbewuste en geplande schending van de mensenrechten van de onderworpen volkeren en, tenslotte, de massale onteigening van hun natuurlijke rijkdommen waarover ze volgens het internationale recht permanent de soevereiniteit hebben."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team