Zoeken

Marokkanen vluchten naar Melilla om militaire dienst te ontwijken

24 december 2021 - 20:20 - Marokko

©

Een vijftiental Marokkaanse jongeren tussen 17 en 20 jaar oud, slaagden er woensdag in om Melilla te bereiken. Ze willen daarmee naar eigen zeggen de militaire dienstplicht ontlopen in Marokko.

In totaal probeerden 80 jongeren de grens met Melilla over te steken. 14 slaagden er ook echt in om ondanks het snelle optreden van de Guardia Civil de autonome stad binnen te komen, meldt La Razón. Sinds de sluiting van de grenzen proberen veel jonge Marokkanen via Melilla of Sebta naar Spanje te emigreren om asiel aan te vragen, onder meer wegens hun seksuele geaardheid.

Lees ook: Sebta vreest "invasie" van Marokkanen later dit jaar

Het duurt ongeveer twee jaar vooraleer de autoriteiten in de autonome steden deze verklaringen kunnen verifiëren. Intussen worden de meeste van deze minderjarigen (naar schatting 500) overgebracht naar Spanje, waar zij niet meer kunnen worden opgespoord als hun asielverzoek wordt afgewezen.

Lees ook: Marokko-Spanje: grenzen pas in de tweede helft 2022 open

De nieuwe toevloed van migranten vindt plaats in een context die wordt gekenmerkt door een belangstelling van Marokko om Sebta en Melilla te "annexeren”, schrijft de krant. Het koninkrijk voert al jaren een blokkadebeleid ten aanzien van de twee enclaves, onder meer door een einde te maken aan de smokkelhandel in Sebta en door de sluiting van de douanepost in Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team