Zoeken

Bestorming Melilla: Spanje bekritiseert passiviteit Marokko (video)

3 maart 2022 - 15:00 - Marokko

©

Zo’n 2500 migranten, voor het overgrote deel van sub-Saharaanse afkomst, probeerden op woensdag 2 maart Melilla binnen te komen. De bestorming wordt door de Spaanse autoriteiten met argusogen bekeken en bepaalde politici zien hier zelfs passiviteit van Marokko in, die door de Marokkaanse regering gebruikt zou worden om druk uit te oefenen.

Een politicus, geciteerd door La Vanguardia, beschuldigt Marokko ervan dat het opzettelijk migranten uit de landen ten zuiden van de Sahara, de grens van Melilla heeft laten bestormen om "druk uit te oefenen" op Spanje, op een moment dat de betrekkingen tussen de twee landen een positieve wending begonnen te nemen.

Lees ook: Sebta gaat 96% Marokkaanse migranten uitzetten

Op de Gourougou berg bij Nador in het noorden van Marokko, wachtten de sub-Saharaanse migranten op het juiste moment om de oversteek naar Spanje te wagen. Op een "zeer gecoördineerde manier" begonnen de migranten zich om 8 uur ’s morgens te verplaatsen. Ze kwamen rond 9.30 uur aan bij de barrière die Marokko van Melilla scheidt. "Het is onmogelijk dat Marokko geen menselijke colonne van 2500 mensen heeft opgemerkt die zich over 15 km verplaatsen," zeggen Spaanse regeringsbronnen.

De passiviteit van de Marokkaanse autoriteiten doet denken aan het incident in mei vorig jaar, waarbij ongeveer 10.000 migranten erin slaagden de grens bij Sebta over te steken onder het oog van de Marokkaanse politie. Er wordt beweerd dat de inval van woensdag één van de meest gewelddadige van de afgelopen jaren was. Als gevolg daarvan raakten 25 agenten van de Guardia Civil en 2 politieagenten gewond, zegt een politiebron ter plaatse. Hij vertelt dat de migranten haken, stokken en schroeven aan hun schoenen hadden om zich beter vast te kunnen houden aan de barrières.

Lees ook: Spanje repatrieert 125 migranten die binnenkwamen via rots van Al Hoceima

De plaatselijke autoriteiten erkennen tussen de regels wel het optreden van Marokkaanse veiligheidsdiensten, onder wie verschillende gewonden zijn gevallen. De aan de grens gestationeerde Marokkaanse politie heeft "hard" gewerkt om de illegale binnenkomst van migranten in te dammen.

Als gevolg van de inval slaagden 491 mensen erin de andere kant van de grens te bereiken. Eenmaal in Melilla aangekomen, gingen zij naar het speciale centrum voor immigranten (CETI) om politiek asiel aan te vragen.

Bladna.nl