Zoeken

Ramadan in Marokko: tomaten aan 20 dirham/kilo?

16 december 2023 - 23:00 - Economie

©

In Marokko is een sterke stijging van de tomatenprijzen waargenomen, die naar verwachting zullen toenemen naarmate de Ramadan nadert.

In diverse wijken van Casablanca kost een kilogram ronde tomaten momenteel 13 dirham. De Associatie van Producenten van Chtouka (ACPA) uit bij Médias24 haar bezorgdheid dat de prijs per kilo tomaten tijdens de Ramadan mogelijk boven de 20 dirham zal uitkomen. Er wordt ook gevreesd voor een tekort aan ronde tomaten.

Lees ook: Sterke stijging prijs pluimvee en eieren veroorzaakt onrust in Marokko

Deze zorgen zijn gerechtvaardigd, aangezien de productiegebieden van Doukkala, die voorheen voldoende tomaten leverden om de regio Casablanca te voorzien tegen betaalbare prijzen, te maken hebben met een afname van de productie door watertekort. Dit wordt bevestigd door een vertegenwoordiger van de groothandelsmarkt van fruit en groenten in Casablanca.

Extreme weersomstandigheden hebben ook invloed gehad op de eerste tomatenoogsten. Volgens Abdellatif Baajine, prijscontroleur op de groothandelsmarkt in Casablanca, is er een daling van 30% in de hoeveelheid ronde tomaten die op de markt komen. Deze daling geldt tevens voor alle groenten.

De stijging van de kosten voor landbouwbenodigdheden, zoals zaden en meststoffen, heeft eveneens bijgedragen aan de prijsstijging. De productiekosten van een hectare ronde tomaten zijn gestegen tot 700.000 dirham, vergeleken met 300.000 dirham enkele jaren geleden. De subsidies vanuit het Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (FDA) worden als onvoldoende beschouwd.

Lees ook: Prijs linzen vliegt omhoog in Marokko

Een andere factor die bijdraagt aan de prijsstijging is de toename van de transportkosten tussen Inezgane en Casablanca, die van 8-12 dirham per krat naar 20 dirham per krat zijn gestegen. Bovendien is er sprake van een toename van het aantal tussenpersonen tussen de producent en de eindconsument.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team