Zoeken

Marokkanen opgelicht door Instagram-influencers

21 mei 2021 - 10:00 - Gemeenschap

©

Op Instagram bedriegen "influencers" hun volgers van verschillende nationaliteiten, waaronder ook Marokkanen, en strijken grote sommen geld op. Een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde IT-expert en YouTuber licht de sluier op van deze frauduleuze methodes.

Nep-wedstrijden en valse prijsvragen. Alle middelen kunnen worden gebruikt om Marokkaanse internetgebruikers en die van andere landen op te lichten. Souhail, een IT-deskundige en maker van YouTube-content gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft de methode blootgelegd die influencers gebruiken om hun duizenden volgers op te lichten via wedstrijden, beter bekend als "giveaways", meldt Assabah.

Souhail beschikt over geluidsopnames en geschreven boodschappen van een tiental mensen die het slachtoffer zijn geworden van een oplichting op het web en klagen over een influencer die actief is op Instagram. De modus operandi van de vermeende oplichter bestaat erin internetgebruikers te doen geloven dat zij hun aantal volgers op sociale netwerken kunnen verhogen, door middel van een "weggeefactie", in ruil voor miljoenen. Zodra het geld is ontvangen, verbreekt de influencer alle contact met zijn slachtoffers.

Meer dan 52 personen werden opgelicht tijdens de meest recente nep-wedstrijden, zegt dezelfde bron. Deelnemers die hun volgersaantal wensen te vergroten, moesten de organisator een bedrag betalen tussen 1200 en 3000 dirham. Zodra het geld is ontvangen, vraagt hij de betrokkenen om een wedstrijd te delen, waarmee hun volgers prijzen kunnen winnen, waaronder bijvoorbeeld smartphones en geld. Een voorwaarde sine qua non. De organisator strijkt een grote som geld op.

Ook de winnaars van de nep-wedstrijden behoren tot de slachtoffers. Influencers winnen meer dan 500.000 dirham in een paar dagen, zonder de beloofde prijzen aan de winnaars te overhandigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team