Zoeken

Expert geeft uitleg over stijging geldoverdrachten wereld-Marokkanen

28 mei 2021 - 15:40 - Marokko

©

In het eerste kwartaal van 2021 zijn de geldtransfers van wereld-Marokkanen met 41,8% gestegen ondanks de gezondheidscrisis. Younes Chebihi, professor aan de universiteit van Bordeaux en lid van het Franse Laboratorium voor Onderzoek in Internationale Economie en Financiën (LAREFI), heeft onderzoek gedaan naar de opmerkelijke stijging van de overmakingen sinds het eerste kwartaal van 2020.

In een interview met persbureau MAP vertelt Chebihi dat er drie hypothesen zijn die de toename van de geldtransfers door wereld-Marokkanen in de eerste drie maanden van dit jaar kunnen verklaren.

Volgens de professor zorgt het feit dat de afzenders van het geld in de meeste gevallen een familiare band hebben met de ontvangers voor de continuïteit van deze geldstroom. Dit gegeven wordt bevestigd door een onderzoek van Bank Al-Maghrib en de Wereldbank waaruit blijkt dat 83% van de ontvangers familieleden zijn van de afzenders.

De Marokkaanse academicus is er van overtuigd dat wereld-Marokkanen meer geld naar hun familie in Marokko sturen omdat ze nu eenmaal meer geld over hebben door de sluiting van winkels en vrijetijdsvoorzieningen als maatregel om de verspreiding van het coronavirus in hun woonlanden in te dammen.

De derde factor die de stijging van de geldtransfers kan verklaren is volgens Chebihi de sluiting van de Marokkaanse landsgrenzen. Hierdoor worden bedragen die normaal gesproken contant in ontvangst wordt genomen nu digitaal overgemaakt naar de begunstigden. Daarmee wordt een geldstroom blootgelegd die voorheen onzichtbaar was. Deze hypothese wordt ondersteund door de resultaten uit het rapport "Migration and Development Brief 34" van de Wereldbank.

De geldtransfers van Wereld-Marokkanen zijn volgens de academicus een onmisbare bron van inkomsten voor Marokko in een tijd waarin de coronaviruspandemie flinke schade heeft aangericht aan de economie. Het totaalbedrag dat in 2020 is overgemaakt naar familieleden in Marokko lag hoger dan het bedrag dat Marokko in dat jaar aan buitenlandse investeringen (FDI) heeft ontvangen. Ook staat Marokko in de MENA-regio op de tweede plaats van de lijst van landen die het meest geld ontvangen van de diaspora. Alleen in Egypte ligt dit bedrag hoger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team