Zoeken

Marokkaanse wetenschappers getuige van Gamma-ray burst

19 oktober 2022 - 14:00 - Marokko

©

Net als veel collega-astronomen over de hele wereld, heeft ook het observatorium van Oukaimeden, dat deel uitmaakt van de universiteit Cadi Ayyad in Marrakech, de krachtigste explosies ooit van "gamma"-licht waargenomen. Het vond plaats op 2,4 miljard lichtjaar van de Aarde en is een zeldzame gebeurtenis.

De waarneming van de uitzonderlijke kosmische vlam werd mogelijk gemaakt door de telescopen MOSS en HAO, die werden gewaarschuwd door NASA’s SWIFT-systeem, aldus de organisatie in een verklaring. De gigantische kosmische explosie is één van de dichtstbijzijnde en mogelijk krachtigste gammaflitsen ooit waargenomen. De Gamma-ray burst (GRB) vond plaats in de Boogschutter-constellatie en bleef meer dan 10 uur lang waarneembaar, waarmee een record werd verbroken. Op 9 oktober wisten telescopen in de ruimte de gammaflits voor het eerst te detecteren.

Lees ook: Oorsprong ’Marokkaanse’ Marsmeteoriet "Black Beauty" bekend

Astronomen denken dat de gammaflits het gevolg is van de instorting van een gigantische ster, die tientallen keren groter is dan de zon. Dat heeft geleid tot een extreem krachtige supernova, waardoor een zwart gat ontstond en we op aarde zelfs nog de nasleep konden waarnemen. "De ster explodeert en wordt een supernova, voordat hij instort en een zwart gat vormt. Materie vormt dan een schijf rond het zwarte gat, wordt geabsorbeerd en komt vrij als energie die reist met 99,99% van de lichtsnelheid," legt astrofysicus Brendan O’Connor uit.

Lees ook: Ontdekking door NASA begeerde microben in Marokko

Astronome Roberta Pillera is één van de eersten die de bundel detecteerde. Ze zegt dat "de uitbarsting veel dichterbij is dan typische GRB’s, wat opwindend is omdat we daardoor veel details kunnen waarnemen die anders niet zichtbaar genoeg zijn. Maar het is ook één van de meest energieke en lichtgevende uitbarstingen ooit gezien, ongeacht de afstand, wat het dubbel interessant maakt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team