Zoeken

Oorsprong ’Marokkaanse’ Marsmeteoriet "Black Beauty" bekend

16 augustus 2022 - 16:20 - Wereld

©

In Australië is een internationaal team onder leiding van de Curtin-universiteit erin geslaagd de plaats te bepaken waar de Marsmeteoriet "Black Beauty", die in 2011 in Marokko werd ontdekt, is ingeslagen.

De exacte herkomst van het 320 gram wegende marsgesteente "Black Beauty" (of NWA 7034), het oudste tot nu toe gedateerde marsfragment (4,48 miljard jaar), dat in 2011 in Marokko werd ontdekt, is in de buurt van Bir Anzarane, een oase in de Sahara. Een internationaal team onder leiding van de Curtin University, dat zijn bevindingen publiceerde in het tijdschrift Nature Communications, heeft de krater Karratha geïdentificeerd als de plaats van de inslag, meldt Science et Avenir.

Lees ook: Marokkaanse Marsmeteoriet ’Black Beauty’ onthult geheimen

Om tot deze conclusie te komen gebruikten de wetenschappers twee hulpmiddelen: een kunstmatig intelligentie-algoritme en de snelste supercomputer op het zuidelijk halfrond in het Pawsey Supercomputing Centre in Perth, Australië. In minder dan 24 uur werden meer dan 90 miljoen inslagkraters op het oppervlak van de Rode Planeet in kaart gebracht.

Lees ook: Marsmeteoriet uit Marokko is 2 miljard jaar oud

"Voor het eerst kennen we de geologische context van het enige marsprojectiel en zijn inslagkrater op aarde. Het is 10 jaar geleden dat de Mars Sample Return missie van de NASA de monsters meebracht die genomen zijn door de Perseverance rover die momenteel de Jezero krater onderzoekt," zegt Anthony Lagain, leider van het onderzoek, in een persbericht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team