Zoeken

Nieuws over in Marokko ontdekte Mars-fragment

16 juli 2022 - 21:00 - Marokko

©

Onderzoekers van de Curtin University in Australië hebben de oorsprong kunnen achterhalen van het Mars-fragment dat in 2011 in Marokko werd gevonden.

"Voor het eerst kennen we de oorsprong van het enige monster van Mars dat op aarde beschikbaar is," zegt Dr. Anthony Lagain van het Centrum voor Wetenschap en Technologie van de Curtin Universiteit in Australië. De Black Beauty meteoriet, is een fragment van 320 gram dat afbrak van Terra Cimmeria, één van de grootste en oudste gebieden van Mars, aldus de universiteit in een verklaring.

Lees ook: Marokkaanse Marsmeteoriet ’Black Beauty’ onthult geheimen

De meteoriet werd in 2011 gevonden in de Marokkaanse Sahara. Daarna viel het in handen van Amerikaanse verzamelaars, die het toevertrouwden aan geologen. Het Mars-fragment werd gecatalogiseerd als NWA 7034. Volgens een studie die werd gepubliceerd in Nature Communications, blijkt uit de analyse dat het Mars-fragment 5 tot 10 miljoen jaar geleden is losgeraakt, als gevolg van een asteroïde-inslag op Mars.

Lees ook: In Marokko gevonden maanmeteoriet geveild voor 189.000 dollar

Volgens de deskundigen zal de ontdekking een vergelijking mogelijk maken tussen de ontstaansgeschiedenis van de Aarde en Mars. "Het vinden van de regio waar de Black Beauty meteoriet vandaan komt is essentieel, omdat het over de oudste fragmenten van Mars gaat, die ooit werden gevonden. De steen is namelijk 4,48 miljard jaar oud en vertoont overeenkomsten tussen de zeer oude korst van Mars, die ongeveer 4,53 miljard jaar oud is, en de aarde," legt Lagain uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team