Zoeken

Oorsprong Marokkaanse Marsmeteoriet ’Black Beauty’ achterhaald

15 oktober 2022 - 14:00 - Marokko

©

In 2011 werd de Marsmeteoriet NWA 7034, bijgenaamd Black Beauty, gevonden in de Marokkaanse Sahara. Australische onderzoekers hebben recent de krater op Mars gevonden waar de oudste Marsmeteoriet op aarde oorspronkelijk vandaan komt.

De meeste meteorieten zijn afkomstig van Jupiter, de Maan of zelfs Mars. Dat is ook het geval van Black Beauty, waarvan de fragmenten in 2011 en 2012 in Marokko werden ontdekt. Eerdere analyses toonden aan dat de meteoriet afkomstig was van de Rode Planeet, maar de precieze plaats van herkomst moest nog worden vastgesteld.

Lees ook: Nieuws over in Marokko ontdekte Mars-fragment

Het exemplaar van 320 gram is volgens onderzoeker Anthony Lagain van de Curtin University in Australië, ongeveer 4,48 miljard jaar oud, waardoor het de oudste Marsmeteoriet is die ooit op aarde is gevonden. Volgens de onderzoekers is het de enige Marsmeteoriet die bestaat uit verschillende soorten gesteente. Dat is het resultaat van de inslag waardoor anderhalf miljard jaar geleden en krater ontstond. Vervolgens lag dat steenmengsel te wachten tot het vijf à tien miljoen jaar geleden de ruimte in werd geslingerd door een tweede inslag.

Lees ook: Marokkaanse meteoriet geeft geheimen van Mars prijs

Om tot deze conclusie te komen, gebruikten de onderzoekers kunstmatige intelligentie voor een geautomatiseerde zoektocht door satellietfoto’s van Mars. In minder dan 24 uur werden bijna 90 miljoen kraters met een diameter van meer dan 50 meter geïdentificeerd. De Karratha-krater, gelegen op enkele tientallen kilometers van de Khujirt-krater, is vermoedelijk de plaats van oorsprong van de Black Beauty-meteoriet, concluderen Anthony Lagain en zijn collega’s. De ontdekking van de onderzoekers is zeer waardevol, vooral omdat zulk oud gesteentemateriaal op aarde verloren is gegaan door platentektoniek en erosie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team