Zoeken

Klimaatbescherming: Marokko in wereldtop 10

18 november 2022 - 15:00 - Marokko

©

Naar aanleiding van de Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh in Egypte, werd begin deze week de zogenaamde Climate Change Performance Index (CCPI) gepubliceerd. Deze index beoordeelt de inspanningen van circa 60 landen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Marokko staat op de zevende plaats.

De milieuorganisatie Germanwatch heeft de Climate Change Performance Index (CCPI) gepubliceerd in samenwerking met het New Climate Institute en het Climate Action Network, een groep van niet-gouvernementele organisaties. De index is een lijst waarvoor landen jaarlijks worden getoetst naar hun inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Van de 63 landen is Marokko één plaats gestegen naar de 7e plaats op de wereldranglijst. Daarmee staat het koninkrijk dit jaar in de top 10 van het IPCC. Marokko liet Noorwegen (10e), het Verenigd Koninkrijk (11e), Duitsland (16e), Spanje (23e), Frankrijk (28e) en Algerije (48e) achter zich.

Lees ook: Droogte: 5% Marokkanen dreigt platteland te verlaten

Volgens de auteurs van de benchmarkstudie is er geen enkel land waarvan het klimaatbeleid ambitieus genoeg is om de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 °C. Hierdoor zijn de eerste drie plaatsen op de IPCC-ranglijst zoals gewoonlijk onbezet gebleven. Er wordt bij de beoordeling rekening gehouden met vier belangrijke criteria: klimaatbeleid, uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik en beleid inzake hernieuwbare energie. Marokko scoorde zeer goed op de eerste drie punten, schrijft Le360.

Lees ook: Moulay Rachid spreekt met Israëlische president op milieutop (video)

"Als Marokko de positieve trend wil vasthouden, moet het de andere twee indicatoren verbeteren", aldus de CICC-deskundigen. Zij gaven aan dat het koninkrijk niet klaar is om hernieuwbare energie te decentraliseren zodat de burgers worden aangemoedigd om waar nodig hun eigen hernieuwbare energie op te wekken. Niettemin toonden de deskundigen zich verheugd over de positieve veranderingen die het land de afgelopen jaren in gang heeft gezet, maar bekritiseerden zij de huidige regelgeving "vanwege het gebrek aan uitvoering van de wetgeving en ondersteuning van de sector".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team