Zoeken

Ontdekking door NASA begeerde microben in Marokko

27 januari 2021 - 12:40 - Marokko

©

Een internationaal team onder leiding van Abderrazak El Albani, professor aan het Instituut voor chemie van milieu en materialen van Poitiers (IC2MP), heeft in Marokko het bestaan aangetoond van micro-organismen die goed onder extreme fysieke of geochemische omstandigheden kunnen leven.

In een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Geobiology geven de onderzoekers uitleg over de ontdekking die 571 miljoen jaar oud is en over het functioneren van oude ecosystemen in het algemeen. Het gebied waar de ontdekking werd gedaan bevindt zich in de regio Ouarzazate, nabij de stad Amane Tazgart. Een plek die bekend is bij de wetenschappelijke gemeenschap.

Ook NASA heeft interesse in dit gebied, omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Ze observeren de geologische samenstelling van deze ruimte nauwkeurig omdat die vergelijkbaar zou kunnen zijn met de planeet Mars. "Er is een aanzienlijke opeenhoping van bacteriën die er hebben geleefd en zich ontwikkeld hebben in beperkte en extreme omgevingen", zegt professor El Albani.

De onderzoekers werkten aan een sedimentatie-laag van tien meter dik en constateerden de ophoping van deze bacteriën. Volgens El Albani is dit milieu chemisch zeer geconcentreerd in natrium, calcium en kalium. Het is ook zuurstofarm en er is een circulatie van thermaal water bij een temperatuur van meer dan 150 °C. Hij merkt op dat de verkregen resultaten "onmiskenbaar fossiel bewijs opleveren dat micro-organismen zich op een verrassende manier hebben kunnen aanpassen aan zeer diverse omgevingen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team