Zoeken

Marokkaanse vrouwen knippen haar om Iraanse vrouwenrevolutie te steunen (video)

12 oktober 2022 - 18:00 - Marokko

©

Verschillende Marokkaanse activisten en beroemdheden hebben hun haar geknipt in het kader van de nationale dag van de rechten van de vrouw. Het was een eerbetoon aan Meriem, die seksueel werd uitgebuit en op 14-jarige leeftijd stierf als gevolg van een illegale abortus, en aan Mahsa Amini, een Iraanse vrouw.

Om de rechten en vrijheden van vrouwen te verdedigen riepen artiesten, journalisten, schrijvers, filmproducenten en activisten op om een symbolische ketting te vormen. "In 2022, op 10 oktober, zullen we ons haar afknippen om de rechten van de helft van de samenleving te verdedigen", aldus de initiatiefnemers. Op 10 oktober verscheen een korte video op sociale media. Het toont vrouwen die een haarlok afknippen. Zij komen uit het maatschappelijk middenveld, de politiek en de media.

Lees ook: Seksuele intimidatie Marokkaanse meisjes op TikTok aan de kaak gesteld

Actrices Mouna Fettou, Latéfa Ahrrare, Qods Joundoul, producenten Lamia Chraibi, Bahija Lyoubi en Bouchra Malak, redacteur Zineb El Hardouz, schrijvers Bahaa Trabelsi en Narjis Rerhaye en maatschappelijk activist Khaoula Assebab Benomar, Naima Senhadji, Rhizlaine Benachir Laila Ouachi, Nadia Doghmi, journalisten en columnisten Samira Sitaïl, Hasna Daoudi, Ghizlaine Taibi, Aïcha Zaimi Sakhri, Rita Touzani en Nadia Larguet, parlementslid Neila Tazi en tot slot politieke activisten Fatiha Layadi en Naima Farah namen deel aan de actie.

Lees ook: Debat over abortus laait op in Marokko

Narjis Rerhaye vertelde aan TelQuel dat het een "spontaan initiatief was van een groep vrouwelijke vriendinnen. Het is een manier om deel te nemen aan een universele beweging. We willen niet dat Marokkaanse vrouwen worden uitgesloten, ze moeten hun rechtmatige plaats innemen". Ze voegde er aan toe dat het een symbolisch gebaar van vrouwen is om op te komen voor zichzelf, hun rechten en tegen alle vormen van geweld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team