Zoeken

Seksuele intimidatie Marokkaanse meisjes op TikTok aan de kaak gesteld

30 september 2022 - 19:00 - Marokko

©

Vrouwenrechtenactiviste Lamya Ben Malek oordeelt dat de Marokkaanse autoriteiten en het maatschappelijk middenveld niet snel genoeg reageren op meldingen van seksuele intimidatie van minderjarigen op sociale netwerken.

De activiste bericht over de publicatie van screenshots op TikTok van een gesprek tussen een 12-jarig meisje en een volwassen man. Deze vroeg haar om naaktfoto’s te maken, hoewel hij zich bewust was van haar jonge leeftijd. De man had 136.000 abonnees op Tiktok en 8500 op Instagram, vertelde Lamya aan Media24.

Lees ook: Cybercriminaliteit is een constante bedreiging voor Marokko

Nadat deze zaak medio augustus bekend werd, lanceerden Lamya en twee andere activisten, Sarah Benmoussa en Hamza Bensouda, een getuigenoproep op sociale media. Ze verzamelden een dozijn getuigenissen van gelijkaardige incidenten. "Hij volgt elke keer hetzelfde patroon, eist naaktheid en seks", legt Lamya uit. Ze vernam van een politiecel in Casablanca, die gespecialiseerd is in gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes, dat ze de daders enkel kan aangeven als de ouders van de minderjarigen ook een klacht indienen.

"Psychologisch zijn ze erg kwetsbaar en bang voor hun ouders. Ze schamen zich, wat het erg moeilijk maakt om er met hen over te praten. Daarom hebben we enkele verenigingen benaderd. Een van hen ontving ons zelfs, verzamelde al het bewijsmateriaal en beloofde het door te sturen naar justitie. We hoorden echter niets meer en onze verzoeken bleven onbeantwoord," meldt Lamya Ben Malek. De activisten hebben het probleem uiteengezet in een brief aan de procureur van de rechtbank van eerste aanleg in Casablanca.

Lees ook: Slachtoffers seksuele intimidatie in Marokko: "Breek de stilte"

Zij konden deze verklaring echter niet afleggen omdat zij tot afgelopen maandag "van de ene rechtbank naar de andere werden gestuurd". In een reeks berichten op Twitter hekelt Lamya vermoeid het gebrek aan reactie van de overheid. "Kinderporno" is een zorgwekkend fenomeen in Marokko, aldus het jaarverslag 2020 van het parket-generaal. Maar "er zijn praktisch geen wetten over cybercriminaliteit in Marokko", zegt Maha Jawhari, advocaat bij de Orde van Advocaten in Casablanca. Daardoor kunnen jongeren slachtoffer worden zonder echte bescherming.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team