Zoeken

Marokkaanse voetbalbond reageert op conflict na Marokko-Congo

23 januari 2024 - 22:00 - Sport

©

De Marokkaanse voetbalbond (FRMF) heeft gereageerd op de controverse die ontstond na de wedstrijd tussen Marokko en de Democratische Republiek Congo tijdens de Afrika Cup 2024 in Ivoorkust. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

In een verklaring benadrukt de FRMF de "speciale en historische relaties tussen het Koninkrijk Marokko en de Democratische Republiek Congo, evenals de broederlijke banden tussen de volkeren van beide landen." De bond wees op de uitzonderlijke samenwerking tussen de FRMF en de Congolese Voetbalfederatie (FECOFA). "Het aantal Congolese spelers actief in Marokko en de voetbaluitwisselingen tussen beide federaties zijn daar een duidelijk bewijs van," aldus de verklaring, waarin ook "zonder beschuldigend te zijn, alle onsportieve acties die volgden op deze wedstrijd" werden betreurd.

Lees ook: Walid Regragui slaat terug na uitspraken Chancel Mbemba

"FRMF-voorzitter Fouzi Lekjaa was de eerste die de Congolese coach Sébastien Desabre feliciteerde, wat de sportieve geest van het Marokkaans elftal gedurende de hele wedstrijd weerspiegelt. De Marokkaanse speler Achraf Hakimi was zelfs aanwezig bij de behandeling van de Congolese speler Henoc Inonga Baka," voegde de verklaring eraan toe. "Door deze verduidelijkingen te geven, herhaalt de FRMF zijn toewijding aan de waarden van goed gedrag, ethiek en fair play en beschouwt het deze feiten als versterkend voor de broederlijke banden tussen beide landen."

Lees ook: Vechtpartij na Marokko-Congo: Walid Regragui betuigt spijt

Voor deze verklaring van de FRMF had WalidRegragui, coach van de Atlas Leeuwen, al ontkend dat hij racistische opmerkingen had gemaakt richting Chancel Mbemba, zoals de Congolese aanvoerder had geïnsinueerd. "Ik zei tegen hem: ’Je doet alsof!’ En hij antwoordde: ’Je noemde me een idioot!’ Er is geen probleem dat hij dat gehoord heeft, ook al heb ik het nooit gezegd. Maar door zo te praten, suggereert hij dat mijn woorden racistisch zijn, wat oneerlijk is. Aangezien hij alleen maar over religie praat in zijn toespraak, zou hij wat eerlijker moeten zijn tegenover zichzelf," verklaarde Walid Regragui aan de krant L’Équipe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team