20 februari 2021 - 12:00 - Wereld
Als kind was ze al gefascineerd door techniek, maar ze werd door haar leraren ontmoedigd om voor die richting te kiezen. Vandaag is Touria el Asri, die als elektromechanisch ingenieur bij de MIVB werkt, de enige vrouw in België die metrostellen herstelt en onderhoudt.
Het technische aspect van zaken wekte reeds van kleins af aan haar nieuwsgierigheid. "Toen ik als kind met de tram ging, waren er deuren met een groene streep in het midden, het was magisch om te zien dat als je op die streep duwde, de deuren opengingen. Ik was altijd verbaasd en vroeg me af hoe het werkte", zegt ze aan WoWo Community. "Dan was er ook nog de prikklok waar we onze kaart intikten en een deel ervan werd afgeknipt terwijl de tijd en datum er automatisch op kwamen te staan. Ik vroeg me af hoe dat werkt".
Toen Touria op 17-jarige leeftijd, in de jaren 80, een leraar mechanica aansprak over haar interesse voor techniek, weigerde hij haar op te nemen in zijn klas. Hij zei: "Je bent een meisje, je bent Marokkaans, je gaat 8 kinderen krijgen, het is nutteloos." Ze studeerde dus eerst voor verpleegassistente en begon daarna te werken als verpleegster in een ziekenhuis op de spoedeisende hulp. Pas na verloop van tijd veranderde ze van richting.
Op een dag haalde Touria haar koffiezetapparaat uit elkaar om het te ontkalken, maar kon het daarna niet meer goed weer in elkaar zetten. "Dus besloot ik naar het Repair Café te gaan, waar een heer mij ophaalde en mij uitlegde dat ik een fout had gemaakt in een van de stappen. De heer zei tegen mij: ’Wow, je hebt gouden handen.’ en hij nodigde me uit om een bezoek te brengen aan een opleidingscentrum". Ook haar man steunde haar. "Mijn man moest zijn agenda omgooien, we gingen niet op vakantie, maar het resultaat was dat ik kon solliciteren voor een stage bij de MIVB waarna ik daar ook werd aangeworven voor de functie van elektromechanicus".
Ondertussen onderhoudt Touria al ruim drie jaar de metro’s van de MIVB. Als enige vrouw vindt ze het niet moeilijk om te werken in een wereld die nog steeds erg mannelijk is. "Vandaag de dag hebben we het geluk dat een hele reeks dingen beschikbaar worden gesteld zodat alles goed gaat, we voeden mensen op om hun perceptie te veranderen", zegt Touria. Toch zou ze graag een vrouwelijke collega hebben. "Mijn collega’s zijn allemaal vriendelijk en er is een echte uitwisseling, maar ik mis het om met een andere vrouw over het werk te praten". Touria hoopt dat haar traject andere jonge meisjes zal inspireren en deuren voor hen zal openen.
Station Rabat krijgt make-over voor komst HSL
Nieuwe bouwplannen zorgen voor onrust in Tanger
Werknemers Nador en Driouch onbeschermd
Marokkaanse gendarmerie breidt luchtvloot uit na aardbeving
Koninklijk pardon cannabisboeren "voelt als een wedergeboorte"
Woede na stroomstoring tijdens Marokko-Gabon in Tanger
Marokkaanse klokkenluider krijgt politiek asiel in VS
Reizen naar Europa: grote verandering, ook voor Marokkanen
Marokkaan opgepakt in Spanje voor ontvoering in België
Politicus Barcelona wil Casablanca weren van festival vanwege anti-homowet
Meerdere Royal Air Maroc-vluchten verstoord
Marokkanen doen oproep aan Algerijnse president
Netanyahu blijft Marokko provoceren
De valse handreiking voor Marokko van een Algerijnse presidentskandidaat