Zoeken

Asma Boujtat verkozen tot Ambassadeur van Wetenschappen 2021

14 februari 2021 - 20:40 - Wereld

©

Asma Boujtat is verkozen tot Wetenschapsambassadeur door de WATS-campagne (Women Award in Technology and Science). Deze prijs is in het leven geroepen door Innoviris, het Instituut voor de aanmoediging van wetenschappelijk onderzoek en innovatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, om de vertegenwoordiging van vrouwen in wetenschappelijke domeinen te verbeteren. De campagne belicht vrouwen die actief zijn in de wereld van technologie en wetenschap.

De kandidaten maakten video’s over hun ervaringen en hun loopbaan. Na een participatieve stemming en een beoordeling door een jury bestaande uit jonge meisjes, won laboratoriumtechnoloog Asma Boujtat de prijs. "Ik ben erg trots en vereerd. Ik deed mee aan deze wedstrijd om een ​​ander beeld van wetenschappers te laten zien. We denken daarbij te vaak aan een hoogopgeleide man met wit haar en een bril achter een microscoop," zegt ze aan Les Grenades.

Asma Boujtat is na haar studies aan de hogeschool Ferrer als laboratoriumtechnologe aan de slag gegaan bij het Pasteur Instituut. Sinds 2009 werkt ze voor het Institut de Duve aan de UCL, in het laboratorium voor fundamenteel onderzoek in de microbiologie. Dankzij de WATS-prijs zal Asma Boujtat in 2021 deelnemen aan campagnes en initiatieven die jonge meisjes verder moeten inspireren om te kiezen voor technologie en wetenschap. Ze krijgt ook 10.000 euro voor acties ter bevordering van wetenschappelijke carrières voor vrouwen.

De WATS-award werd op 11 februari uitgereikt. Dat is de dag die door Unesco is uitgeroepen tot Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. De ondervertegenwoordiging van vrouwen in wetenschap en technologie is in België veel sterker dan in de rest van Europa. "Dit zijn nochtans toegankelijke beroepen. We moeten de aura van ontoegankelijkheid die rond wetenschappelijke beroepen hangt doorbreken. Mijn 6-jarige dochter ging op een dag mee naar het laboratorium. Ze vertelde me dat ze mijn werk leuk vond. Ik wil hier heel graag jongeren over informeren," zegt Asma.

Volgens Unesco zijn vrouwen wereldwijd ondervertegenwoordigd in de onderzoekssector en vormen ze nog steeds een grote minderheid in wetenschappelijke beroepen, aldus Unesco. "Zelfs nu nog, in de 21e eeuw, worden vrouwen en meisjes vanwege hun geslacht ontmoedigd voor wetenschap," zegt Audrey Azoulay, directeur-generaal van het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor onderwijs, wetenschap en cultuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team