Zoeken

Saïda, van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger

28 januari 2021 - 18:40 - Marokkanen in het buitenland

Foto Trouw

De Marokkaans-Nederlandse Saïda Aoulad Baktit is islamitisch geestelijk verzorger in het Radboudumc in Nijmegen. Uitgeverij Van Warven in Kampen bracht een boek over haar leven uit: ’Saïda, van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger’.

Saïda Aoulad Baktit werkte met plezier mee aan een boek over haar leven omdat ze daarmee ook anderen wil inspireren. "Het laat zien wat je kunt bereiken. Mijn dochters en nichtjes zeggen dat ik voor hen een rolmodel ben. Ik hoop dat mijn levensverhaal anderen, vrouwen én mannen, aanmoedigt om voor hun idealen te gaan. Mijn levensdoel is bijdragen aan begrip en eerbied voor elkaar. Noem me trouwens Saïda. Zo kent iedereen me", zegt ze in de Gelderlander.

Saïda begon als schoonmaakster in het ziekenhuis, maar werd omwille van haar kennis van de Arabische taal vaak door de verpleging of door patiënten benaderd om te tolken. Gaandeweg werd ze een vertrouwenspersoon en deed ze steeds minder schoonmaakwerk. Inmiddels is ze volwaardig islamitisch geestelijk werker in de dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat.

Aoulad Baktit is bij het Radboudumc ook intercultureel consulent. Het ziekenhuis behoort in Nederland tot de voorlopers in ’cultuursensitief communiceren’. De medewerkers lopen vaak tegen vragen op zoals over de manier van omgaan met bezoek bijvoorbeeld, maar ook over hoe ze een slechtnieuwsgesprek beter kunnen voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team