Zoeken

Op 14-jarige leeftijd trotseert Bouchra Karboubi de "Hchouma" om scheidsrechter te worden

29 januari 2024 - 15:00 - Sport

©

Bouchra Karboubi, 36-jarige Marokkaanse scheidsrechter, heeft geschiedenis geschreven als eerste Arabische vrouw en tweede Afrikaanse vrouw die een finale van de Afrika Cup floot.

Karboubi, de jongste van vijf kinderen, groeide op in Taza, een conservatieve stad in het noordoosten van Marokko. Ondanks de maatschappelijke weerstand tegen vrouwen in korte broeken op het voetbalveld, volhardde Karboubi in haar droom om voetbalscheidsrechter te worden. Haar broers probeerden haar te weerhouden van de scheidsrechterschool die in 2001 in Taza werd geopend, maar Karboubi gaf niet op. In 2007 verhuisde ze naar Meknes om bedrijfskunde te studeren en tegelijkertijd floot ze al in de eerste en tweede divisie van de vrouwelijke competitie in Marokko.

Lees ook: Marokkaanse Bouchra eerste vrouwelijke scheidsrechter op Afrika Cup

In 2014 slaagde Karboubi voor de fysieke test van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) om mannenvoetbalwedstrijden te mogen fluiten. Haar internationale ervaring begon in 2016 en in 2018 floot ze haar eerste grote internationale wedstrijd tijdens de Afrika Cup voor Vrouwen in Ghana. In 2020 floot ze voor het eerst in de hoogste mannenvoetbalcompetitie van Marokko. In 2022 werd Karboubi de eerste vrouw die een finale van de Marokkaanse mannenbeker floot.

Lees ook: FIFA kiest Marokkaanse vrouwelijke scheidsrechters voor WK-2023

In 2024 bereikte de jonge vrouw een nieuw hoogtepunt door als eerste Arabische en tweede Afrikaanse vrouw een finale van de Afrika Cup te fluiten. Ze was de hoofdscheidsrechter bij de wedstrijd Nigeria tegen Guinee-Bissau in de derde ronde van Groep A. Karboubi’s ultieme doel is om ooit een wedstrijd van het mannenvoetbalwereldkampioenschap te fluiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team