Zoeken

Marokkaanse rechter staat uitlevering Oeigoerse activist toe

17 december 2021 - 10:40 - Marokko

©

Het Hof van Cassatie in Rabat heeft woensdag toestemming gegeven voor de uitlevering aan China van de Oeigoerse activist Yidiresi Aishan, die vorig jaar juli in Marokko werd gearresteerd. NGO’s voor mensenrechten keuren dit besluit af.

"Het Hof van Cassatie heeft deze uitspraak wel gedaan op woensdag 15 december, maar dit wil niet zeggen dat Yidiresi meteen uitgeleverd zal worden, omdat de uitvoering van deze beslissing door de regering moet worden toegestaan. Die heeft dan ook het laatste woord," vertelt advocaat Miloud Kandil aan EFE. Hij voegt eraan toe dat ze "geprobeerd hebben om de rechter ervan te overtuigen om niet tot een uitlevering te besluiten. Wij hebben het vonnis nog niet ontvangen en hebben dus ook geen zicht op de motivatie voor de uitlevering".

Lees ook: In Marokko aangehouden Oeigoer: Interpol trekt arrestatiebevel in

Het besluit om de Chinese activist uit te leveren "is een stap terug, Idris loopt een groot risico om bij zijn terugkeer naar China te worden gemarteld", waarschuwt Amnesty International op haar Twitter-account. In een verslag dat in juni werd gepubliceerd, heeft de instelling de aandacht gevestigd op de talrijke gevallen van willekeurige detentie en foltering waarvan honderdduizenden Oeigoeren in China, meer bepaald in de autonome regio Xinjiang, slachtoffer zijn. Amnesty wijst ook op de meedogenloosheid tegen moslims, die in het land een minderheidsgroep zijn.

Lees ook: In Marokko gearresteerde Oeigoer wordt uitgeleverd aan China

Yidiresi, die ook bekend staat als Idris Hasan, wordt in China als een "terrorist" beschouwd wegens zijn militante betrokkenheid bij organisaties die opkomen voor de Oeigoerse moslimgemeenschap. Hij werd hij op 19 juli op de luchthaven van Casablanca gearresteerd toen hij van een vlucht uit Turkije stapte, waar hij sinds 2012 met zijn familie woont.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team