Zoeken

Goed nieuws voor Oeigoer die in Marokko werd aangehouden

3 augustus 2021 - 15:00 - Marokko

©

Interpol heeft maandag de "rode notitie" opgeschort die China had uitgevaardigd tegen Idris Hasan, een Oeigoer die op de luchthaven Mohammed V in Casablanca is gearresteerd en in de gevangenis van Tiflet werd opgesloten, op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Volgens mediabronnen in Hongkong heeft Interpol nieuwe informatie ontvangen en daarom besloten om de rode waarschuwing die Peking maandag tegen Hasan heeft uitgevaardigd, op te schorten. De 33-jarige Oeigoerse computerwetenschapper zit sinds 19 juli vast in de gevangenis van Tiflet. Hij werd door de politie op de luchthaven Mohammed V in Casablanca gearresteerd omdat hij "het onderwerp was van een door Interpol uitgevaardigde rode notitie wegens zijn vermoedelijk lidmaatschap aan een organisatie die voorkomt op de lijsten van terroristische organisaties".

Lees ook: In Marokko gearresteerde Oeigoer wordt uitgeleverd aan China

"Indien het secretariaat-generaal bij de uitvaardiging van een rode notitie op de hoogte wordt gebracht van nieuwe, relevante informatie, zal de zaak opnieuw worden onderzocht", aldus de secretaris-generaal van Interpol. "Aangezien nieuwe informatie onder de aandacht van het secretariaat-generaal is gebracht, wordt de eerder uitgevaardigde rode notitie voor Yidiresi Aishan opgeschort terwijl een nieuw onderzoek wordt ingesteld." Volgens de ambtenaar zijn Marokko en China reeds op de hoogte gebracht van dit besluit.

De opschorting van de rode notitie is een belemmering voor de uitlevering van de Oeigoerse onderdaan aan China. In haar brief aan Chakib Benmoussa, de Marokkaanse ambassadeur in Frankrijk, had Dilnur Reyhan, voorzitter van het Oeigoerse Instituut van Europa, "de Marokkaanse regering gevraagd Idris Hasan niet aan China uit te leveren".

Bladna.nl