Zoeken

In Marokko gearresteerde Oeigoer wordt uitgeleverd aan China

29 juli 2021 - 10:00 - Marokko

©

Idris Hasan, een Oeigoerse activist, werd op 19 juli gearresteerd toen hij vanuit Turkije naar Marokko vloog. Hij werd naar een gevangenis in de regio van Tiflet gebracht. De Marokkaanse autoriteiten bestuderen momenteel zijn uitlevering, die door China is aangevraagd.

Hasan heeft de Chinese nationaliteit en bezit een Turkse verblijfsvergunning. Sinds zijn arrestatie door de Marokkaanse politie wordt hij vastgehouden in een gevangenis in de buurt van Casablanca. Hij riskeert uitgeleverd te worden aan China, meldt Voice of Uyghur. China ratificeerde eind januari een verdrag met Marokko om dit te kunnen doen.

Lees ook: China: "halal-organen" van moslimgevangenen aan rijke Arabische klanten verkocht

Zijn vrouw vertelde in de media dat Hasan haar had gebeld en dat de Marokkaanse politie haar had "verteld dat de Chinese autoriteiten de Marokkaanse regering hebben gevraagd om hem naar China uit te wijzen". De autoriteiten in Peking beweren dat de Oeigoer "betrokken was bij anti-Chinese activiteiten".

Volgens de media werkte Idris Hasan sinds 2012 als IT’er in Turkije. De 34-jarige vader woonde in Turkije met zijn vrouw Zaynura en hun drie kinderen. Hij zou Turkije hebben verlaten omdat hij zich daar niet meer veilig voelde. Veel Oeigoeren werden er namelijk gearresteerd voor hun anti-China activisme en sommigen werden zelfs gedeporteerd.

Voice of Uyghur schrijft dat "Idriss Hasan geen strafblad heeft en nooit betrokken is geweest bij gewelddadig activisme". "Hij bood zich aan om getuigenissen van Oeigoerse groepen in Turkije te verzamelen en maakte posters en aanplakborden om dit bekend te maken". "Hasan’s familie hoopt dat de internationale gemeenschap zal ingrijpen om zijn leven te redden," concludeert het medium.

Lees ook: Nederlandse extensions met haar van uitgebuite Oeigoerse moslims gemaakt

De Chinese regering heeft haar militaire aanwezigheid opgevoerd in Xinjiang, in het noordwesten van het land, waar de etnische minderheid van de Oeigoeren woont en waar er regelmatig conflicten zijn tussen de Oeigoeren en de Han, de grootste etnische groep van het land. Peking is geneigd om conflicten in die regio in verband te brengen met afscheidings-groeperingen, zoals de Beweging van Oost-Turkestan. Terwijl de Oeigoeren in ballingschap het geweld zien als een gevolg van de repressie waarvan zij het slachtoffer zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team