Zoeken

Marokkaanse Nederlanders slaan familiebezoek dit jaar over

11 februari 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkaanse Nederlanders hebben maandenlang moeten wachten op heropening van de luchtgrenzen van Marokko, maar nu het eindelijk zover is kan een deel van hen er niet naartoe omdat ze niet gevaccineerd zijn.

Er wonen in Nederland ongeveer een half miljoen Nederlanders van Marokkaanse afkomst en een deel van hen gaat regelmatig naar Marokko voor een vakantie, een familiebezoek of voor zaken. Deze groep was dan ook alles behalve blij toen Marokko, bijna als enige land in de wereld, eind vorig jaar zijn grenzen sloot vanwege Omikron, schrijft BN DeStem.

Lees ook: Nederlandse Marokkanen afgeschrikt door inreismaatregelen Marokko

Sinds 7 februari is het weer mogelijk om op reis te gaan naar Marokko, maar de inreisvoorwaarden blijken een groot obstakel te zijn. Men kan het land namelijk enkel binnen met een dubbele vaccinatie en een PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Bij aankomst worden reizigers ook nog eens onderworpen aan een sneltest en wie positief test moet in quarantaine.

Genoeg redenen voor een deel van de Marokkaanse Nederlanders om hun bezoek aan Marokko uit te stellen. Het gaar voornamelijk om mensen die niet gevaccineerd zijn, maar ook mensen die bang zijn voor een positieve testuitslag of die een besmetting ter plaatse vrezen, die als gevolg zou kunnen hebben dat ze in Marokko zouden stranden. Een andere angst is ook dat de luchtgrenzen plots opnieuw gesloten worden. Dat gebeurde al tweemaal sinds het begin van de coronapandemie.

De maatregel treft in de eerste plaats de ongevaccineerden. "Als die vaccinatie verplicht blijft, ga ik niet naar Marokko. Dan heb ik daar niets te zoeken. Ik ga dan wel naar Spanje of Turkije", zeggen taxichauffeur Abdel en zijn vriend Adeel. "Maar ik ga me niet laten vaccineren. We gaan gewoon niet." Jongeren die bewust niet gevaccineerd zijn zullen volgens Abdel helemaal niet meer naar Marokko gaan, in tegenstelling tot mensen die daar zakelijke belangen of bezittingen hebben. "Die zullen soms wel moeten."

Lees ook: Dit zijn de vereisten om naar Marokko te kunnen reizen

De Marokkaanse gemeenschap in Nederland wil graag een versoepeling van de regels en heeft daarom een petitie gelanceerd om voor te leggen aan Koning Mohamed VI. Zij vragen om enkel een negatieve PCR-test te hanteren als inreismaatregel. De petitie is door ruim 4600 mensen ondertekend, maar de kans dat Marokko gehoor geeft aan de oproep is zeer miniem.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team