Zoeken

Marokkaanse Nederlanders vertellen over reis naar Marokko

27 juli 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Na twee jaar lang geconfronteerd te zijn geweest met reisbeperkingen vanwege de coronacrisis, is er dit jaar onder Marokkaanse Nederlanders veel animo om Marokko te bezoeken, onder meer voor familiebezoek of vakantie. Maar de grote stroom Marokkanen uit Europa veroorzaakt ook heel wat chaos in het land.

Veel Nederlandse Marokkanen zijn sinds de uitbraak van de pandemie niet meer naar Marokko geweest. Daarnaast belemmerden ook de diplomatieke spanningen met Spanje het bootverkeer tussen beide landen. Maar deze zomer kan het eindelijk weer. De 22-jarige Zaid Jakgnouni is vanuit Diemen naar Tetouan gereisd met de auto. "Ik heb hier zo lang naar uitgekeken. De reis door Europa heb ik dan ook in anderhalf dag afgelegd." Hij heeft de route via Algeciras naar Sebta genomen. "Bij de douane verliep het soepel. Binnen no-time konden we het land in", vertelt hij aan NRC. Maar niet alle automobilisten hebben zoveel geluk, velen moesten urenlang wachten in Sebta. Op sociale media delen veel reizigers verhalen over urenlang aanschuiven in de hete zon.

Lees ook: Marhaba 2022: 1,4 miljoen wereld-Marokkanen in Marokko aangekomen

Reizigers die met het vliegtuig aankomen op de luchthaven van Tanger worden beter onthaald. Bij de douane wordt hun PCR-test of vaccinatiebewijs niet eens gecontroleerd. De Belgisch-Marokkaanse Zakia lHafidi en haar zusje Esma reisden vanuit Madrid om geld uit te sparen. "Ik kan niet wachten om iedereen weer te zien. Onze nichtjes en neefjes uit Frankrijk en Duitsland komen ook. Dan kunnen we er lekker samen op uit. Zwemmen in de mooiste zee van Marokko", aldus Zakia.

Lees ook: Record toeloop Wereld-Marokkanen in Spaanse havens

In de havenstad Tanger klagen veel locals over de chaos, de drukte en de lange wachtrijen die worden veroorzaakt door de massale aanwezigheid van de Marokkaanse diaspora. Naast vakantie vieren, brengen veel Marokkaanse Europeanen ook een bezoek aan de familie. Met name voor Marokkaanse Nederlanders betekent dat vaak een reis naar de Rif-regio. Zo ook voor Chaymae Azdad uit Amsterdam-West. "Het is niet iets waar ik op zit te wachten, want er valt weinig te doen op het platteland. Je hebt soms geen bereik met je telefoon, er zijn geen winkels waar je even naartoe kunt gaan. Maar je kunt het niet maken om geen gedag te zeggen", vertelt ze. "We hebben hier wel een van de mooiste stranden in Marokko. Dat maakt de saaie bezoekjes wel weer goed."

Bladna.nl